Grootschalige belastingfraude Shakira liep mede via Nederland

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

De vermoede grootschalige belastingontduiking van zangeres Shakira liep volgens de Spaanse justitie mede via Nederland. De artiest zou 6,6 miljoen euro aan belasting hebben ontweken middels een netwerk van bedrijven, waarvan één in Amsterdam, dat meldt persbureau Bloomberg.

De zaak gaat speelde zich af in 2018, toen Shakira ruim vijftig concerten gaf in meer dan twintig landen. Over de inkomsten betaalde ze veel te weinig belasting en de zangeres zou ook onterecht zaken hebben afgetrokken, zoals reisjes met een privéjet. Ze wordt nu aangeklaagd voor 5,3 miljoen euro aan te weinig betaalde inkomstenbelasting en voor ruim 773.000 euro aan onbetaalde vermogensbelasting.

Forse gevangenisstraf

Ook hangt er een forse gevangenisstraf boven haar hoofd. Er liep namelijk al een fraudezaak tegen de popster. In 2012 en 2014 zou ze voor 14,5 miljoen euro hebben gefraudeerd, waardoor haar nu een gevangenisstraf van ruim acht jaar en een boete van 23,7 miljoen euro boven het hoofd hangt. Vanwege deze zaak staat Shakira volgende maand voor de rechter, nadat ze een deal afwees, omdat ze zegt niets fout te hebben gedaan.

Spaanse justitie meldt dat haar belastingfraude deels via Nederland liep. Het zou gaan om een bedrijf op de Zuidas dat ook Shakira’s intellectuele eigendomsrechten beheert, dat meldt Het Financieele Dagblad. Alle zeventien de bedrijven die ze naar verluidt gebruikte om te frauderen, zijn gevestigd op plaatsen die te boek staan als belastingparadijs. Denk aan Malta, de Maagdeneilanden, Panama en de Bahama’s. In de meeste gevallen ging het om bedrijfjes zonder echte activiteiten, puur bedoeld om geld door te sluizen.

Tags

SHAKIRA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck