Haarhuis wil best opstappen voor Bertens

Paul Haarhuis wil zijn functie als captain van het Nederlandse Fed Cup-team best neerleggen als tennisster Kiki Bertens dan weer voor de nationale ploeg gaat spelen. Haarhuis zegt dat in een verhaal in NRC, waarin zijn functioneren ter discussie wordt gesteld. Heel wat tennissers en tennissters uitten in het verhaal anoniem kritiek op Haarhuis, die zowel de mannen- als vrouwenploeg onder zijn hoede heeft.

Zo zou de captain regelmatig niet weten welke positie op de wereldranglijst zijn spelers innemen en is er kritiek op zijn gebrek aan communicatie. Bertens, de meeste succesvolle Nederlandse tennisster van de afgelopen jaren, speelt al twee jaar niet voor het Fed Cup-team. De vier ontmoetingen zonder Bertens gingen allemaal verloren. Volgens NRC is het de vraag of Bertens nog wel wil spelen onder Haarhuis.

“Voor ons is het belangrijk dat Kiki meedoet. De grootste kans dat Kiki speelt, is als Paul niet meer op de bank zit”, aldus een anonieme speelster uit het team. Haarhuis zegt bereid te zijn op te stappen als Bertens dan wel wil uitkomen voor de ploeg. “Dan moet ze het gewoon zeggen. Ik leg mijn functie als Fed Cup-captain zo neer hoor.”

Jacco Eltingh, voormalig dubbelpartner van Haarhuis en nu de technisch directeur bij de Nederlandse tennisbond, zou daar niet voor gaan liggen. “Als het Nederlands tennis erbij gebaat is dat er iemand anders op de stoel zit en daarmee de kans groter is dat Kiki speelt, is dat zeker het overwegen waard.” Volgens Eltingh ligt al in de planning dat Haarhuis in 2020 of 2021 stopt als captain van de tennissters. De directeur gaat binnenkort met Raemon Sluiter, tot voor kort de coach van Bertens, praten om die rol mogelijk over te nemen.

 

BUZZS