Het huishouden van Emile 

Door: DitjesDatjes
26-09-2018

Helpen mannen een beetje mee? 
Ofschoon ik al sinds 2001 over ‘het huishouden’ schrijf, liet ik de praktijk vooral aan mijn vrouw over. Ik werkte tot 2016 bij De Telegraaf in Amsterdam en was veel op pad. Als zelfstandige werk ik nu thuis en ben ik de personal assistant van mijn echtgenote geworden. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Wat doen mannen in het huishouden? 

 Vrouwen zijn nog steeds beeldbepalend in het huishouden. Van alle werkzaamheden wordt 65 procent door de vrouw gedaan en 35 procent door de man. Maar er zijn grote verschillen. Bij jonge stellen, waarvan beide partners buitenshuis werken, verricht de man steeds meer werkzaamheden. Dat eisen vrouwen ook. Maar zodra er kinderen worden geboren, komen de zorgtaken toch weer voor een groot deel voor rekening van de vrouw. Veel gepensioneerde mannen hebben tijdens hun werkbare leeftijd vrijwel niets in het huishouden gedaan. Nu willen ze best hun steentje bijdragen, maar niet zelden zijn ze ontzettend onhandig of veinzen ze dat. Ze doen bijvoorbeeld expres de bonte was bij de witte, waarna de echtgenote zegt: ,,Ik doe het voortaan zelf wel.”  Ook zijn er heel wat (oudere) vrouwen, die hun man niet in hun domein dulden. Dan betreft het vooral zaken zoals koken, wassen en strijken. Aan de andere kant zullen mannen technische zaken zelden aan hun vrouw overlaten.  

Personal assistent 

Nu ik op mijn 64ste minder werk, heb ik alle tijd van de wereld. Ook al omdat ik fit ben en niet lang kan stilzitten. De grote tuin van 3000 vierkante meter onderhield ik altijd al. Werkzaamheden waarbij een trap nodig is, neem ik ook voor mijn rekening. Voor de rest ga ik dus door het leven als personal assistant en ik denk dat veel mannen van mijn leeftijd en ouder dit ook zo ervaren. Wij doen samen boodschappen, maar zíj maakt het lijstje. Ik help een beetje bij het eten, ruim af en dek de tafel. Ik wil de sokken nog wel eens opvouwen. Ik maak mijn eigen werkkamer schoon, enzovoorts. Qua tijdsduur stelt het allemaal niet veel voor. En mijn vrouw wil veel zaken niet uit handen geven, want zij heeft ook zeeën van vrije tijd en ze vindt dat deze rusteloze energiebom gewoon eens een poosje op zijn krent moet zitten.   

 

Hoe zijn de taken in uw huishouden geregeld? Is uw partner een bankzitter of laat hij/zij de handjes wapperen? Mail naar [email protected] 

De leukste verhalen worden beloond met een extra prijsje. 

 


Winkel van de maand 

Kok: Het boekenwonder van Amsterdam 

 Het is een wonder dat in dit digitale tijdperk Antiquariaat A. Kok & Zn nog bestaat. De locatie, Oude Hoogstraat 14-18 in Amsterdam, is dan ook uniek en eigenaar Ton Kok (74) geeft toe dat zónder toeristen en zónder de verkoop via internet de winkel niet zou overleven. Over vijf verdiepingen verspreid vindt de liefhebber circa 500.000 boeken, maar het kunnen er ook veel meer zijn.  ,,Eigenlijk een beetje te veel,” zegt Ton. ,,Maar ja, dan koop je weer een aantal bijzondere tweedehandsboeken op en dan wordt het voller en voller.” Kok heeft zich gespecialiseerd in wetenschappelijke boeken, maar ook prenten, foto’s, (koper)gravures en reproducties. Hij vertelt: ,,Mijn vader Antonio begon de zaak in 1945 en mijn vrouw Martha en ik namen de winkel over. Als boekenantiquariaat zijn wij waarschijnlijk de grootste van Europa.” Op de gevel van het pand staat de tekst Amsterdam volkswarenhuis Rotterdam. Warenhuis was in de jaren twintig de eerste bestemming, maar geen succes. In de jaren zeventig betrok de familie Kok het pand.  Het voortbestaan lijkt verzekerd. Onlangs hebben zoon Sander en dochter Sascha de winkel overgenomen, maar Kok en zijn vrouw blijven meewerken. Hij zegt: ,,Het hele pand is mijn eigendom. Het is inderdaad een enorm vermogen waard, maar ik vind onze winkel veel leuker dan geld.”  

Antiquariaat Kok & Zn  

Oude Hoogstraat 14-18 

Amsterdam 

antiquariaat-kok.nl  

 


Helpt ’t of helpt t niet 

Ruikt u naar zweet? Neem wodka 

 

Een groter toeval is niet mogelijk. Ik was bezig met dit rubriekje om een vraag te beantwoorden of wodka zou helpen tegen zweetlucht, toen de telefoon ging. Een bureauredactrice van Radio 1 vertelde dat illusionist Hans Klok een dag daarvoor in een showprogramma beweerde dat wodka helpt tegen zweetlucht in kleding. ,,Daarom hebben dansers tijdens optredens altijd een spuitflacon met wodka achter de hand waarmee je op de kleding spuit.’’ Of ik kon vertellen of deze tip helpt.
Ik kende deze tip al veel langer. Zweetlucht wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën en alcohol doodt deze.  Wodka bevat circa 40 procent alcohol en je ruikt het amper. Daarom drinken veel alcoholisten wodka opdat ze op het werk niet naar alcohol ruiken. Maar wodka is wel een heel dure oplossing. Een liter goedkope wodka kost bijna 20 euro. Voor 14 euro kunt u 5 liter alcohol 70 procent kopen en die nog eventueel verdunnen voordat u de spuitflacon vult. In nagelstudio’s, bij de pedicure, in de gezondheidszorg en bij tattoozetters is deze alcohol als ontsmetter de gewoonste zaak van de wereld.    

 


Vignet: Tips van  de maand 

Raamfolie 

De raamfolie van José Rijneveen werd na tien jaar bruin en moest vervangen worden. De gesmolten plaklaag was echter met geen mogelijkheid schoon te krijgen. José werd er gek van. Toen kwam ze op het idee om een vaatwastablet in gloeiend heet water te doen en warempel: in een kwartiertje blinkend schoon.  

Kunstgebitreiniger 

Jerina den Hollander kwam in een uitgewoonde flat te wonen. Alleen het toilet kon ze met geen enkel schoonmaakmiddel schoon krijgen.  Toen kreeg ze de tip om twee Steradenttabletten (kunstgebitreiniger) in een glas water op te lossen en de substantie op de smerige plekken aan te brengen. Even intrekken en daarna kokend heet water in de pot gieten en met de toiletborstel flink tekeer gaan. Haar toilet blinkt nu.   

Siliconenspray
Het is weer tijd om de tuinstoelen schoon te maken. Vroeger maakte ik de doffe plekken op de kunststof tuinstoelen om de paar jaar schoon met autocleaner. Dat werkt uitstekend. Hilde Witte gebruikt siliconenspray. Daar maakt ze ook het dashboard van haar auto mee schoon. Even spuiten en met een zachte doek inwrijven. Siliconenspray is eigenlijk bedoeld als smeermiddel en beschermer tegen vocht. Een bekend merk is WD-40 maar de spuitbusjes bij de Action zijn een stuk goedkoper. Siliconenspray hoort in elk huishouden thuis en Hilde Witte krijgt een vette waardebon.  

Vignet: Win een bon
Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Meer DenD