Huishoudbode december: wat te doen met kerst?

Emile Bode
Door: DitjesenDatjes
19-11-2017

Ons huis is binnen en buiten al volledig in kerststemming. Dat is vooral de verdienste van mijn vrouw die reeds talloze kerststukken heeft vervaardigd, terwijl buiten een zes meter hoge nepper brandt. De kerstboom binnen (een echte) wordt meteen na Sinterklaas opgetuigd met allemaal bijzondere ornamenten die we de afgelopen jaren in de beroemdste (en duurste) kerstwinkel van Europa hebben gekocht: Käthe Wohlfahrt in het Duitse Rothenburg ob der Tauber.  

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

Veel gezelligheid voor weinig geld 

Nu ik met ‘prépensioen’ ben, laat ik me ook niet onbetuigd.  Reeds in de zomer heb ik in de tuin de allium Schubertti afgeknipt en gedroogd. Deze roze sierui bloeit in mei en juni met wijduitstaande bladstelen en met een enorme roze bol. Als je hem afknipt en droogt, kun je de bol  met goud- en zilververf bespuiten.  Zo’n spuitflacon is het goedkoopst bij Action. Daarna kun je, eventueel in combinatie met andere kerstvoorwerpen, een prachtige versiering maken. 

Wij hebben een grote tuin en daarom kunnen wij voor heel weinig geld de mooiste versieringen maken. Ik verzamel hulsttakjes, eikels, kastanjes, mos, taxus- en coniferengroen; het is allemaal voorhanden. Ik vond een groot stuk dood hout waar ze bij het tuincentrum rustig 15 euro voor vragen. 

December is een dure maand, maar als u op tijd een lijstje samenstelt en kerst-eten koopt, dat je langer kunt bewaren, zoals ijs, kun je begin december vaak van goedkope aanbiedingen gebruik maken die rond kerst vaak zijn uitverkocht.   

Dikwijls ontstaat in de media de indruk dat de Nederlanders met de kerst massaal uit eten gaan. In werkelijkheid doet slechts 11% dit, maar dan gaat het wel om circa 1,6 miljoen gasten. Voor de rest is kerst vooral een feest dat met familie en/of vrienden wordt gevierd. Liefst 90% versiert de woning. Soms zeer uitbundig.  

Wij, Nederlanders, zijn allerminst creatieve koks en eters. Was vroeger rollade het favoriete hoofdgerecht, nu is dat al jaren gourmetten. We hebben gewoon geen zin om uren in de keuken te staan en gourmetten lust (bijna) iedereen.  

Mijn vrouw en ik hebben alle bijzondere gerechten op aarde weleens gemaakt. Ons bloed zweet en tranen werd niet altijd op de juiste waarde ingeschat. Ook niet door onszelf.  

Ik ben overigens van huis uit een behoorlijke boerenkinkel. Met een lekkere ossenhaas zonder toeters en bellen, doe je mij het grootste plezier. Medium rare en met lekkere jus. 

Zeg maar de jus van Loetje. Als u begrijpt wat ik bedoel.  

 

 


Winkel van de maand  

Bierparadijs in Almere 

 

Meestal behandel ik in deze rubriek kleinere winkels maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Daarom vandaag aandacht voor De Brouwmarkt in Almere. Een megastore (600 vierkante meter vloeroppervlak) op het gebied van bier brouwen en wijn en likeur maken. Maar ook voor inmaken en wecken.  

Bedrijfsleider Bart Feijth zegt: ,,Als mensen voor particulier gebruik bier willen brouwen  en dat wordt steeds populairder, dan kunnen ze eigenlijk onze winkel niet links laten liggen.” 

De voorraad bierbenodigdheden is onvoorstelbaar groot en ook allemaal via de website te bestellen: mouten, vlokken, biergist, aanzuigfilters, hopfilters, noem maar op. 

Tot begin dit jaar was Rob de Gelder, bekend van de gelijknamige drogisterij in de Van Woustraat in Amsterdam, de eigenaar. Maar hij heeft alles verkocht en is met pensioen gegaan.  

De Brouwmarkt aan de Markerkant 111 is zeven dagen per week geopend.  

Misschien  dat ik er over een paar jaar weer kom. Als ik echt met pensioen ga. Ik speel dan met de gedachte om eau de vies te distilleren met een hoog alcoholpercentage. Het zal wel bij een droom blijven, omdat mijn vrouw geen pensionado als alcoholist wil.  

 


 

Tips van de Maand  

 Operatie steenpuist 

Ria de Graaf vindt het vervelend dat ze de laatste restjes vloeibare braadboter niet uit de plastic fles krijgt. Maar als je de flacon met open deksel in de magnetron legt en deze op circa 20 seconden instelt, wordt de inhoud dun en sta je versteld hoeveel er nog uitkomt. 

Robin Saris uit Hendrik Ido Ambacht krijgt een waardebon van 25 euro. Hij heeft een goedkope en functionele manier ontwikkeld om zijn fiets te doen glanzen. Hij maakt van  

wat aluminiumfolie een propje en drenkt die in wat cola. Vervolgens over de verchroomde delen wrijven en over de spaken.  

Alles gaat glimmen en (roest)vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.    

Jellie Talma verloor onlangs een schroefje van een brilpoot. Ze ontdeed een stukje elektriciteitsdraad van de mantel, draaide de draadjes samen en door het schroefjesgaatje en vast. 

Van een homeopaat kreeg ze 60 jaar geleden de volgende tip: doe vele keren per dag een beetje wasbenzine op een steenpuist zodra je hem voelt opkomen. Houd dit enkele dagen vol en de puist zal weer verdwijnen. Volgens Jellie werkt het echt.  


Helpt ‘t of helpt ‘t niet 

Vaseline als wondermiddel 

 

Vaseline herstelt droge plekjes op onze huid en wordt daarom in tal van crèmes verwerkt, maar het kan ook puur worden gebruikt. Heel wat oudere lezers vinden het een goedkoop wondermiddel. Ik onderzocht of al deze tips kloppen.    

Ik kan niet vaststellen of je wimpers langer en dikker worden als je ’s nachts een dun laagje vaseline op de wimpers smeert. Maar een likje helpt wel heel goed tegen droge en ruwe ellebogen en droge en ruwe nagelriemen, knieën en hielen. Het is tevens een goedkope variant van lipbalsem.  

Als u een beetje vaseline op een plek aanbrengt waar u daarna parfum spuit, dan blijft de geur van de parfum of eau de toilette langer hangen.   

Als je zelf je haren verft, kun je een dun laagje vaseline langs de haarlijn smeren. Dat voorkomt dat je haarlijn/voorhoofd ook wordt meegeverfd. Potjes met nagellak zijn vaak lastig te openen. Smeer de rand in met een beetje vaseline. 

Make-up vlekken zou je kunnen verwijderen door met vaseline op een vochtige doek op de vlek te deppen. Mij lukte dat niet. 

Waterkringen op je tafel verdwijnen ook niet met een beetje vaseline zoals wordt beweerd. Maar regelmatig de wieltjes van een skateboard met vaseline insmeren, werkt wel. En krakende en piepende deuren kun je heel makkelijk verhelpen door ze in te smeren met vaseline. 

Al met al een handig, maar geen toverproduct.  

 


Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip of leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl 

Meer DenD