Huishoudbode: Haal meer uit uw magnetron

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Emile vindt het zonde dat 90% van de huishoudens een magnetron heeft maar er nauwelijks iets mee doet. Genoeg tips!

Mijn schoonouders hadden in het midden van de jaren zeventig, als een van de eerste Nederlanders, een magnetron. Een enorm apparaat van Philips dat toen maar liefst 3500 oude guldens kostte. Het werd gebruikt in de keuken van hun toenmalige campingrestaurant. Een magnetron hoort nu bij de persoonlijke standaarduitrusting. Meer dan 90% van de huishoudens heeft er een. Feit is wel dat de meeste mensen het apparaat slechts voor een beperkt aantal zaken gebruiken zoals maaltijden opwarmen en dingen ontdooien.

Stoven en ontdooien

In werkelijkheid kun je er vrijwel alles mee bereiden. Zoals groente en aardappelen, kip, vis en gerechten met kaas. Op 250 Watt kun je stoven en op 100 Watt heel langzaam ontdooien of gerechten warm houden. Als je met een vork gaatjes in een aardappel prikt en deze 5 tot 7 minuten in de hoogste stand in de magnetron doet, heb je een gepofte aardappel. Je haalt meer sap uit je sinaasappel of citroen als je deze doormidden snijdt en 20 seconden in de magnetron verwarmt. Zelf leg ik regelmatig op een bord keukenpapier dunne plakjes ontbijtspek en die dek ik weer af met keukenpaper. Dan heb je binnen een mum van tijd heerlijke ‘spekkies’.
Rijst gaat in een schaal. Water moet er 2 centimeter boven staan en dan circa 25 minuten in de magnetron. Borden voorverwarmen door een paar druppels water op het bovenste bord te doen en een stapeltje 30 tot 60 seconden in de magnetron doen. Gebruikt u veel knoflook? Leg de teentjes op keukenpapier, 20 seconden in de magnetron en u kunt de velletjes er zo aftrekken.
Het verdient aanbeveling een schaal met een deksel, bord of magnetronfolie af te dekken. Zo blijft het vocht in de maaltijd en heb je minder last van spatten.

Ongezond

De meeste magnetrons hebben allerlei automatische programma’s, maar zelf geef ik de voorkeur aan eigen instellingen. Je hoeft niet alles aan de techniek over te laten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Ruikt uw magnetron? Vul dan een glas water met 2 eetlepels huishoudazijn en 5 minuten op lage stand in de magnetron. Je komt altijd verhalen tegen dat de magnetron ongezond is. Nou, dat is echt onzin. Maar misschien moet u het eten, tijdens de opwarming in de magnetron, wel een keertje omroeren. Doet u toch nog iets aan voedselbereiding.

 

Tags

EMILE BODEHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck