ILT: ook statiegeld op sapflessen met toegevoegde suiker of water

Door:
22-01-2022

DEN HAAG (ANP) – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft geoordeeld dat de statiegeldplicht ook geldt voor flessen sap waaraan suiker of water is toegevoegd. Dat heeft de inspectie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa. Het niet naleven van de statiegeldplicht wordt per direct verboden, de ILT geeft aan vanaf juni hierop te gaan handhaven.

Aanleiding voor de uitspraak is een onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) afgelopen november, waarbij ze zagen dat supermarkten soms onterecht geen statiegeld heffen op sommige sapflessen. Voor flessen met 100 procent sap geldt een uitzondering op de statiegeldplicht. Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo maken gebruik van die uitzondering, terwijl ze wel suiker of water toevoegden aan het sap, aldus Kassa.

Recycling Netwerk Benelux diende na dit onderzoek een handhavingsverzoek in bij de ILT, die oordeelde dat voor dit soort sapflessen wel statiegeld moet worden betaald. Sinds 1 juli 2021 zit er ook 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water.

“De vlag hangt uit”, reageert Robbert van Duin, voorzitter van het RNB, tegenover Kassa. “Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.”

De uitzending van Kassa over dit onderwerp is zaterdag te zien om 19.05 op NPO1.

 

ANP

 

 

Meer DenD