In Miami schijnt altijd de zon

Miami
Door: DitjesDatjes
10-08-2015

De stad van wuivende palmbomen en snelle auto’s, van rolschaatsende mensen over Ocean Drive en rijke pensionado’s in de zon. Maar in de nabij gelegen Everglades kom je helemaal tot rust in de mooie natuur. Miami heeft vele gezichten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

 

Gelegen in de Sunshine State Florida, is Miami dankzij haar warme, tropische klimaat een geliefde vakantiebestemming voor zowel Amerikaanse toeristen als Europeanen die de stad aandoen als onderdeel van een rondreis of een cruise door het Caribisch gebied. Het is echter de moeite waard hier wat langer te blijven, want Miami heeft ontzettend veel te bieden. Het is een plek waar je kunt genieten van zon, zee en strand, maar ook een droombestemming als je op zoek bent naar natuurschoon, mooie architectuur en leuke kunstgalerietjes. Niets is hier te gek en er kan tot in de late uurtjes worden gefeest. De grote groep inwoners uit Cuba, Puerto Rico en Mexico zorgt voor een vrolijke mix van geuren, kleuren, culturen en buurten. Zo kan het dus gebeuren dat je het ene moment over het chique Ocean Drive slentert, om vervolgens van een Mojito te nippen in de gezellige, Cubaanse wijk Little Havana. Dat Miami als bijnaam de hoofdstad van Latijns-Amerika heeft, zal dan ook niemand verbazen.

 

Miami
Corbis

 

Speedboten en vrouwen

Miami werd in de jaren tachtig op de kaart gezet door de populaire politieserie Miami Vice. Tot die tijd had de stad nogal een grimmig imago, zeker omdat het als doorvoerhaven voor drugs werd gebruikt, met hoge criminaliteitscijfers als gevolg. Maar toen de stoere agenten Sonny Crockett en Ricardo Tubbs in hun pastelkleurige pakken de jacht openden op obscure drugsdealers en met hun snelle speedboten en flitsende auto’s de mooiste vrouwen aan de haak sloegen, bleek dat een perfecte impuls voor het toerisme. De beelden van de fotogenieke art-decohuizen, indrukwekkende wolkenkrabbers en broeierige nachtclubs droegen daar zeker aan bij. Dertig jaar later is het zonovergoten Miami één van de bekendste toeristische trekpleisters van Amerika. Die jet set-sfeer uit Miami Vice is er nog steeds te proeven. Op de witte stranden van het mondaine Miami Beach en het trendy South Beach bijvoorbeeld. Hier vind je de meest luxueuze hotels en paraderen gespierde, zongebruinde beach boys en girls schaarsgekleed over het strand. De anderhalve kilometer lange Ocean Drive is het boegbeeld van Miami Beach, met ruim 800 pastelkleurige gebouwen in art-decostijl die veel hotels, clubs en restaurants huisvesten. Miami Beach is eveneens de plek waar allerlei filmsterren een vakantiehuis bezitten – de liefhebber kan een speciale boottocht maken langs hun optrekjes.

 

Miami
Corbis

 

Downtown Miami wordt gekenmerkt door een skyline met enorme wolkenkrabbers die langs het water staan. Aan de rand van het centrum staat de Freedom Tower, een fraai historisch gebouw uit de jaren twintig dat een mooi contrast biedt met de achterliggende skyscrapers. Aan de waterkant bevinden zich veel van de andere bezienswaardigheden van de stad, zoals Bayside Marketplace. Hier kun je heerlijk eten en lekker shoppen, in zowel kleine boetiekjes als winkels van grote ketens. Om op je gemak mensen te kijken, pak je een terrasje in het romantische Española Way, een soort Spaanse enclave met koloniale gebouwen. Liefhebbers van kunst, design en mode zijn in het Miami Design District op de juiste plek. Ook de chique wijk Coral Gables is een must om te bezoeken. Het is er ruim, groen en schoon en herbergt één van de mooiste openluchtzwembaden ter wereld: de Venetian Pool. Dit gigantische waterparadijs wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Je zwemt hier tussen watervallen, koraal en grotten. In de historische wijk Coconut Grove klinkt overal salsamuziek en zie je in de schaduw van de bomen oude mannetjes domino spelen. Dit is eveneens de plek waar je een groot bord oesters of een gefrituurd visje bestelt in de grootste jachthaven van de stad, de Dinner Key Marina.

 

Miami
Corbis

 

Krokodillen en eekhoorntjes

Natuurlijk is Miami een drukke, broeierige en prettig gestoorde stad — dat is juist onderdeel van de charme. Maar mocht je behoefte hebben aan wat rust, stilte en natuurschoon, dan hoef je ook niet ver te zoeken. Miami kent vele, uit de kluiten gewassen stadsparken. De Fairchild Tropical Garden is een tropische oase in de hectiek van de stad. Hier vind je een enorme hoeveelheid aan exotische bloemen, planten en bomen en struikel je over de leguanen, kameleons en eekhoorntjes die vrolijk door het groen hupsen.

 

Miami
Hollandse Hoogte

 

Onvergetelijk is een trip naar de nabij gelegen Everglades: een beschermd natuurgebied van 1.5 miljoen hectare dat binnen een half uur vanaf het centrum van de stad te bereiken is. Het is meer dan alleen een moeras, je vindt er ook prairies, mangrovebossen en bossen.  Krokodillen, dolfijnen en kleurrijke vogels maken hier de dienst uit. Een bezoek aan Miami is natuurlijk niet compleet zonder een uitstapje te maken naar de Florida Keys: een archipel van maar liefst 1700 eilanden die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De eilanden worden gevormd door oude koraalriffen – je kunt er prachtig duiken – en hebben een bijzonder ecosysteem. Eén van de populairste bewoners van de eilanden is de Key Deer: een bedreigd hertensoort dat zo gewend is mensen te zien, dat je het beestje van dichtbij kunt bewonderen. Het beroemdste eiland van de archipel is waarschijnlijk Key West, dat slechts op 140 kilometer van Cuba ligt. In de gelijknamige hoofdstad kun je een drankje bestellen bij Sloppy Joe, een bar waar schrijver Ernest Hemingway regelmatig aanschoof.

 

Miami
Hollandse Hoogte

Tekst: Ravianne van Vliet

Meer DenD