Indrukwekkend afscheid van volksheld Peter R. de Vries valt zwaar

Afscheid Peter R de Vries
Door: Jos La Grande
21-07-2021

Van heinde en verre zijn ze gekomen om de laatste eer te bewijzen aan Peter R. de Vries. De brute moord op de misdaadjournalist is voor de tienduizenden belangstellenden onverteerbaar.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Rond het middaguur was de rij mensen voor Carré al gegroeid tot aan het Frederiksplein. Uit heel Nederland zijn mensen gekomen uit eerbied voor het werk van De Vries, om zijn familie en nabestaanden te ondersteunen en om te protesteren tegen het maffiageweld.

,,Het is mooi. Waardig”, zegt een belangstellende die woensdagochtend als één van de eersten afscheid heeft genomen van de doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Laatste groet aan Peter

Voordat de deuren van Koninklijk Theater Carré opengingen, stonden er al honderden mensen in de rij. Tot vanavond 20.00 uur is iedereen in Carré welkom. Organisator Monuta heeft al aangegeven dat nietmand voor een gesloten deur komt te staan.

Veel mensen komen huilend naar buiten, sommigen houden elkaar vast. Volgens een bezoeker leggen sommige mensen bloemen neer bij de witte kist, met daarop rode rozen, en soms ook kaarten.

‘Heel indrukwekkend’

De kist is omgeven met bloemen. Onder anderen van de familie van Tanja Groen, RTL Boulevard, de familie van Nicky Verstappen en het advocatenkantoor van de zoon van De Vries, Royce de Vries. ,,Die kist, die rozen. Al die foto’s en een portret van hem. Echt heel erg indrukwekkend”, zegt één van hen.

‘Toen kwam de mokerslag’

,,Mijn vader was een enorme fan van hem. Die zei: we moeten hier heen. Ik hoopte nog zo dat hij het zou overleven”, vertelt een andere bezoeker. ,,Maar toen kwam de mokerslag.”

Volgens de bezoeker zette De Vries zich ontzettend in voor anderen. ,,Ik kende hem niet persoonlijk, maar zo voelt het wel.”

Een moeder en haar dochter geven aan dankbaar te zijn dat ze afscheid konden nemen van de overleden misdaadjournalist. ,,Het was erg indrukwekkend”, aldus de huilende moeder.

Protest tegen geweld

De massale opkomst is ook een luid protest tegen het maffiageweld in Nederland. De afgrijselijke aanslag op het leven van De Vries, uitgevoerd door de vermoedelijke dader Delano G., heeft een schokgolf veroorzaakt in ons land. Na de moord op de advocaat Derk Wiersum in 2019 deinst de georganiseerde onderwereld nergens meer voor terug.

Extra

Het is zo druk bij het afscheid, dat er extra hulpverleners naartoe zijn gestuurd. De gemeente van Amsterdam meldt op Twitter dat er veel mensen staan te wachten voor de deur van Carré. Om 13:00 uur vanmiddag zijn er al zo’n duizend mensen binnen geweest.

Lees HIER het In Memoriam over Peter R. de Vries:

Peter R de Vries overleden

Meer DenD