Jan Smit door organisatie Songfestival aan de kant gezet?

Door: Tanja Brouwer
04-10-2019

Al negen jaar lang is de stem van Jan Smit te horen tijdens het Eurovisie Songfestival. Samen met Cornald Maas vertelt hij aan alle kijkers wat er op het podium gebeurt en weet hij achtergrondinformatie over de artiesten. Nu het songfestival in Nederland wordt georganiseerd in 2020 zou het logisch zijn dat Jan Smit een prominente rol krijgt, maar toch is het nog maar zeer de vraag of dat gebeurt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Discussie

Bijna twee handen vol bekende Nederlanders hebben ongevraagd via de media gesolliciteerd naar de rol van presentator tijdens het Songfestival. Miljoenen mensen zullen kijken naar de presentatoren, die de optredens aan elkaar praten en in de Greenroom praten met de artiesten uit verschillende landen. Een echt erebaantje. Logisch als die banen worden gegeven aan presentatoren die groot fan zijn van het Eurovisie Songfestival. Toch bestaat de kans dat Jan Smit buiten de boot valt. De Telegraaf weet namelijk dat er binnen de organisatie een felle discussie wordt gevoerd.

Te volks?

De verschillende partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival – AvroTros, NOS, NPO en de European Broadcasting Union – blijken het nog niet eens te zijn over wie de presentatoren worden. Volgens De Telegraaf zijn er meerdere insiders die weten dat betrokkenheid van Jan Smit een discussiepunt is. AvroTros zou graag willen dat Jan Smit net zoals ieder jaar een prominente rol krijgt, maar de NOS en NPO zouden het daar niet mee eens zijn. In plaats van Jan Smit zouden zij Herman van der Zandt zien zitten. De presentator zou volgens hen beter in het Eurovisie-plaatje passen dan de volkse Jan Smit. De kans bestaat ook nog dat zowel Herman als Jan te zien zal zijn, want vaak zijn er drie of vier presentatoren.

Eén persoon lijkt al wel verzekerd te zijn van die prachtige rol. Hoewel Dionne Stax onlangs overstapte van de NOS naar AvroTros lijkt haar oude werkgever haar de baan te gunnen. Al in haar contractbespreking zou het Eurovisie Songfestival zijn genoemd.

Meer DenD