Kijk je ogen uit in Noorwegen

Door: DitjesDatjes
11-01-2016

Bevroren watervallen, machtige fjorden, poederpistes en art nouveau: in Noorwegen kijk je je ogen uit. Maar ook de actieve vakantieganger komt hier goed aan zijn trekken, vooral in de winter.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

 

Duizenden inhammen en kliffen tekenen de lange kustlijn. De ruige fjorden van de westkust zorgen dat de lange winters een uitdagende wintersportervaring bieden. Liefhebbers van verse poedersneeuw kunnen hier terecht voor rustige pistes en een bijzondere natuur. Maar ook het beklimmen van bevroren watervallen, zeilen tussen de fjorden en slapen in een design landschaphotel of Noorse ‘hytte’ (hut) behoren tot de mogelijkheden. Met een directe verbinding vliegt KLM in 1,5 uur van Amsterdam naar ‘peperkoekstad’ Bergen en in 2 uur naar Ålesund, de stad die bekend staat om zijn architectuur in art nouveau-stijl. Hier vind je geen houten chalets, stubes en talloze skiwinkels, maar architectonische hoogstandjes in art nouveau-stijl. Met dank aan een enorme brand en de hulp van keizer Wilhelm van Duitsland. In de nacht van 22 op 23 januari 1904 brandde de stad vrijwel geheel af. De meeste huizen waren opgetrokken uit hout en geen partij voor het vuur dat in razend tempo om zich heen sloeg. De brand, aangewakkerd door een zuidwesterstorm, woedde 16 uur lang, verwoestte ruim 800 huizen en maakte 10.000 inwoners dakloos. Wonder boven wonder viel er slechts 1 dode. Vanuit heel Europa kwam hulp op gang om de stad weer op te bouwen. Daarmee werd het een van de eerste grote hulpacties zoals we die kennen wanneer er ergens een ramp plaatsvindt. De Duitse keizer Wilhelm II zorgde voor levensmiddelen, medicijnen en bouwmaterialen en hij stuurde bouwvakkers en architecten naar de stad. Deze architecten bleken veelal jonge Noren die in het buitenland hadden gestudeerd en sterk beïnvloed waren door de stijl die toen furore maakte: de Jugendstil (art nouveau).

 

Kijk je ogen uit in Noorwegen

 

Een bezoek aan de op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde stad Bergen is ook een must tijdens een bezoek aan Noorwegen. In het haventje bij de beroemde houten huizen zie je de viskotters binnenkomen met hun vangst. Uiteraard is het zaak de vis ook te eten in een van de restaurants die de stad rijk is. Verser krijg je het niet! Vanaf de top van de berg aan de rand van de stad heb je een schitterend zicht op de omgeving en de ontelbare eilandjes voor de kust. Zijn de 418 treden naar de top je te veel, neem dan de Fløien kabelbaan naar boven.

 

Kijk je ogen uit in Noorwegen

 

Weergaloos off-piste

De meeste Nederlanders boeken hun wintersportvakantie nog steeds naar Oostenrijk of Frankrijk, maar Noorwegen wint aan populariteit. En terecht! Het West-Noorse landschap wordt niet alleen gekenmerkt door de indrukwekkende U-vormige dalen, maar ook door de hoogste gletsjers en bergen van het land. In de afgelopen jaren is het skiën hier steeds populairder geworden. Het gebied behoort tot de Europese top en niet voor niets wordt hier elk jaar in de maand mei het Alpine Ski Touring Festival gehouden. Er zijn veel uiteenlopende skigebieden te vinden. Vele zijn gespecialiseerd in vakanties voor het hele gezin, maar er is ook genoeg te beleven voor de ervaren freerider.

 

Kijk je ogen uit in Noorwegen

 

Bij het Stranda Ski Resort nabij Ålesund ervaar je de beste off-piste mogelijkheden van heel Scandinavië. Met de Alpepass heb je toegang tot acht skigebieden in het westelijk fjordengebied. Dit omvat het gebruik van 36 liften en meer dan 60 pistes. Ook tussen de fjorden ligt het avontuur verscholen. Zo verandert de indrukwekkende Zeven Zusters-waterval ’s winters in een klimparadijs van ijspegels. En met de ski & sail tour vaar je door de fjorden en word je elke ochtend wakker naast een andere berg. Zo ontdek je snel, gemakkelijk en op een bijzondere manier de omgeving. Tussen de beschermende fjorden kun je het hele jaar door surfen, zelfs op de koudste winterdagen. Kijk voor meer informatie over dit schitterende land op Visitnorway.com.

 

Kijk je ogen uit in Noorwegen


Tekst en foto’s:Tjeerd Langstraat

Meer DenD