Kliekjeskoning Emile

Emile Bode
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Elk jaar gooien wij 50 kilo voedsel weg en ofschoon ik allesbehalve van GroenLinks ben, is dit heel erg zonde en vaak onnodig. U gooit vaak eten weg terwijl dat helemaal niet nodig is. De t.h.t.-datum (tenminste houdbaar tot-datum) op de verpakking kun je met dagen overschrijden. Kwestie van gewoon effe ruiken aan de melk of aan de vleeswaren. Uw kliekjeskoning vertelt.

„Gooi geen eten weg!”

Thuis waren we met zijn zevenen en ik was de kliekjeskoning. ’s Ochtends vroeg warmde ik macaroni met smack op. Ik bakte overgebleven aardappels en at rustig zes boterhammen met vette jus.

Nederlanders gooien jaarlijks voor 350 euro aan voedsel weg en dat is veel. Nu ga ik u niet adviseren het stronkje van de bosui in een bakje met aarde te planten opdat er weer groene puntjes uit de stronk komen. Want dat doet u toch niet.   

Emiel Bode. Foto Johannes Dalhuijsen

Maar een aangesneden pompoen kun je veel langer in de koelkast bewaren door eerst de pitten te verwijderen, want die gaan als eerste rotten. Feta en mozzarella zijn veel langer houdbaar door ze in een afgesloten bakje met water te bewaren.

Aardappels moet je koel, droog en donker bewaren. Dan schieten ze niet zo snel wortel. Zelfs aardappelschillen hoef je niet weg te gooien. Verwarm de oven op 200 graden. Was de schillen en droog ze. Hussel de schillen met een flinke scheut olie en snufje zout en peper. Spreid ze uit op bakpapier op de bakplaat en bak ze een kwartiertje. Let op dat ze niet verbranden. Bij bosuien en prei wordt het witte gedeelte vaak weggegooid. Dat is mij een raadsel, want je kunt het gewoon eten. Het smaakt alleen wat scherper.    

De bladeren van bieten kunnen gewoon in de sla. De blaadjes van selderij zijn net zo lekker als de steel. De stam van een champignon is gewoon eetbaar. Dat geldt ook voor de schil van de komkommer. Die barst trouwens van de vitamines. 

Een deel van deze tips komen uit het vermakelijke boek ‘Lekker koken met restjes’ van Daisy Scholte. 

Tot slot: gooi oude boterhammen nooit weg. Je kunt er een bodem mee maken voor een quiche. Of maak er wentelteefjes of zelfs paneermeel van.


MEER EMILE OP DE HUISHOUDBODE

Tags

EMILE BODEHUISHOUDTIPHUISHOUDTIPS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck