Koning Willem-Alexander reikt Appeltjes van Oranje uit

Door:
12-05-2022

DEN HAAG (ANP) – Koning Willem-Alexander heeft donderdag op zijn werkpaleis, Paleis Noordeinde in Den Haag, de Appeltjes van Oranje uitgereikt. Dat zijn prijzen van het Oranje Fonds voor bijzondere initiatieven. De drie prijzen gingen naar de organisaties JongPit, Young Leaders Community en Triple ThreaT. De winnaars krijgen 25.000 euro en een bronzen Appeltje, ontworpen door prinses Beatrix.

Triple ThreaT, een organisatie voor jongeren uit de Haarlemse wijk Schalkwijk, won de zogenoemde grote Appel. Volgens het juryrapport daagt de organisatie “jongeren in lastige omstandigheden uit, om zo een rolmodel te worden voor anderen”. De koning bezocht de organisatie een keer en noemde Triple ThreaT nu “een organisatie die jongeren de drempel over helpt”.

De jury prees de organisatie JongPit, voor jongeren met een chronische beperking of aandoening, om “de manier waarop jongeren zelf het initiatief en de aanpak vormgeven en dragen”. Young Leaders Community, een groep jongeren die zich inzet voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap, kreeg te horen dat ze “gebruikmaken van de krachten van de gemeenschap”. De organisatie biedt opleiding en coaching om jongeren naar een betere toekomst te helpen.

Meestal reikt koningin Máxima de prijzen uit maar omdat deze 20e keer een jubileumeditie is, deed de koning het zelf. Máxima, en prinses Beatrix, waren er wel bij.

 

ANP

 

 

Meer DenD