Koninklijke No-fly zone om middagdutje te redden

Door: Kees van der Made
30-12-2021

De middagdutjes van koningin-moeder Elizabeth werden in 1993 verstoord door laagvliegende vliegtuigen. Een no-fly zone bleek een passende oplossing.

Koningin-Moeder Elizabeth, de moeder van de huidige koningin Elizabeth, kocht in 1952 de ‘Castle of Mey’. Dat betreft een kasteel in het Noordelijkste puntje van Schotland. Ze kocht het kort na het overlijden van haar man voor £100. Ze gebruikte het als vakantiehuis en hield ogenschijnlijk erg van haar rust. Toen ze er in 1993 verbleef zou ze, volgens documenten in handen van de Britse krant The Times, geklaagd hebben over de laag overvliegende vliegtuigen van de Britse Royal Air Force (RAF). De luchtvaartuigen verstoorden haar middagdutjes.

No-fly zone
Daarop besloot de RAF een no-fly zone in te stellen bij het kasteel, en bood aan dat vanaf dat moment elk bezoek van de koningin in te stellen. Dat was vaak drie weken in of rond augustus. De koningin-moeder overleed in 2002 op 101-jarige leeftijd. Op dit moment is het kasteel tussen 1 mei en 30 september opengesteld voor publiek, met uitzondering van de perioden eind juli tot begin augustus. Doorgaans verblijven prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles, hertogin van Cornwall er dan tien dagen.

Meer DenD