Koper schenkt olympisch manifest aan Olympisch Museum

Het originele olympisch manifest uit 1892 is binnenkort te bewonderen in het Olympisch Museum in Lausanne. Het manifest werd eind vorig jaar na een felle strijd tussen drie anonieme bieders voor maar liefst 8,8 miljoen dollar (ruim 8 miljoen euro) geveild in New York, aanzienlijk meer dan de verwachte 1,5 miljoen. Niet eerder werd zo veel geld neergelegd voor een sport-relikwie. De koper, van wie de naam destijds niet werd onthuld, blijkt voorzitter Alisjer Oesmanov van de internationale schermbond te zijn.

De 66-jarige Russische zakenman, geboren in Oezbekistan, heeft een geschat vermogen van 13 miljard dollar. Het was voor Oesmanov daarom niet zo moeilijk om het olympisch manifest in handen te krijgen. De schermbaas droeg de peperdure papieren maandag in het Olympisch Museum over aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité, zelf een oud-schermer. “Dit manuscript was de aanzet tot de moderne Olympische Spelen”, zei Oesmanov. “Het Olympisch Museum is de juiste plaats om dit manuscript van onschatbare waarde te bewaren.”

Het veertien pagina’s tellende manifest werd in 1892 geschreven door Pierre de Coubertin. In het document zette de Fransman zijn visie uiteen voor het opzetten van de Olympische Spelen als internationaal sportevenement. Twee jaar na publicatie richtte De Coubertin het IOC op en in 1896 vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats in Athene.

 

BUZZS