Leve de standwerkers

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Laatst zei de nicht van mijn vrouw dat ze geweldige doekjes had gekocht om ramen en tegels te zemen. Mijn vrouw kocht ook een setje voor 15 euro. Toen ze het pakket ontving, zag ik meteen de naam van de afzender: Benvenido van Schaik. Zo’n voornaam vergeet je niet gauw en ik ken hem al jaren. ,,Ik ben een nakomeling en mijn moeder kwam wel eens in Portugal en verbasterde Bienvenido tot Benvenido,” zegt hij.  

Hij noemt zichzelf de doekjesspecialist van Nederland. U kunt allerlei microvezeldoekjes op zijn site benvenido.nl bestellen. Dan moet u denken aan raamdoeken, microvezeldoekjes, moppen en dweilstokken, hondendoeken, schuurpads, de duvel en zijn ouwe moer.  

,,Ze zijn duurder dan de gewone doekjes maar dat komt ook omdat de kwaliteit een stuk beter is.  Ik laat ze niet in China maken maar gewoon in Europa. Mijn accountant zei laatst: ‘Kan de kwaliteit niet wat minder, ze gaan wel vijf jaar mee en straks krijg je geen bestellingen meer’. Ik doe echter geen enkele consessie aan de kwaliteit.”  

Ons land telt nog circa 500 standwerkers. Het is een heel oud beroep en zorgt voor vertier op de weekmarkten.  

Van Schaik zegt: ,,Dit jaar en misschien wel een deel van 2021 mogen we niet optreden op markten. Ons vak geldt als een evenement waar veel mensen op afkomen en dat mag in het kader van Corona niet. Dit is dodelijk voor een hoop standwerkers.”  

Op de markten maar ook in Rotterdam is Benvenido een Bekende Nederlander. Zo is hij lid van de gemeenteraad voor Leefbaar Rotterdam, de partij van Joost Eerdmans.  

Zelf ben ik gek op standwerkers. Ik kan intens genieten van een standwerker die zijn auto op een markt spiegeltjes mooi poetst. Dan koop ik het spul en thuis werkt het niet zo goed. Enige overdrijving is menig standwerker niet vreemd. 

Benvenido hoort het aan. ,,Mijn doekjes zijn zestien keer krachtiger en garanderen een pluisvrije reiniging  zonder schoonmaakmiddelen. Je hebt geen wisser, spons of zeem meer nodig. Je vouwt gewoon mijn doek op en maakt hem nat onder de kraan of in een emmer met water.  Een gezin bespaart  daarmee per jaar honderden euro’s aan schoonmaakartikelen en 80% aan water en het resultaat is streeploze ruiten.” 

Het zal u niet verbazen dat Benvenido ook nog driemaal Europees en viermaal Nederlands kampioen standwerker was.  

Emile Bode

Tags

HUISHOUDBODEHUISHOUDTIPS EMILE BODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie