Londen ligt naast de deur

Door: DitjesDatjes
28-03-2019

Binnen vijftig minuten sta je met een vlucht vanaf Schiphol op het vliegveld van Gatwick. Dan nog een half uurtje met de Gatwick Express en je bent in hartje Londen beland. Een weekend met volop sightseeing, fish & chips in een Londense rugby-pub en als afsluiting een mooie voetbalpot van Tottenham Hotspur op Wembley. We volgen een nieuwe trend: vader&zoon- voetbalreizen!

Van een onzer verslaggevers

Het eerste wat opvalt is de mensenmassa bij the House of Commons in Westminister als we vanaf Victoria Station de metro hebben genomen naar het regeringscentrum. Je kunt er buiten bij de ingang van de Underground over de hoofden lopen. De excentrieke Britse hoofdstad is een magneet voor toeristen.

De rondleiding in het Lagerhuis en het Hogerhuis is van tevoren online al gereserveerd. Dat levert flinke tijdwinst op. En eenmaal binnen vraag je je af of in het gebouw waar levensgrote beelden staan van Winston Churchill en Margaret Thatcher er straks na het Brexit-debacle ook nog een plekje is voor de huidige premier Theresa May.

Welkom in Londen!

Het bezoek aan het parlement was het begin van een heuse, onvergetelijke voetbalreis, zoals veel vaders en zonen deze tegenwoordig maken. Gespecialiseerde reisbureaus regelen de toegangskaartjes voor de wedstrijd (daar is zonder hulp moeilijk aan te komen) en vervolgens stel je zelf een leuk en leerzaam programma samen voor een memorabel mannenweekend.

Met de kaartjes voor een wedstrijd van Tottenham Hotspur op Wembley in de binnenzak was de keuze snel gemaakt. We wilden behalve naar het parlement, ook naar St Paul’s Cathedral, Buckingham Palace, The Tower Bridge, Downingstreet 10 (de ambtswoning van de premier), uiteraard warenhuis Harrod’s, bankencentrum The City, een standup comedian show op Leicester Square, de wisseling van de wacht en dat allemaal in een dikke 36 uur.

De marathon van Londen is er niets bij.

Onbevangen van alle politieke Brexit-perikelen of de dreiging van een mogelijke aanslag kozen we ervoor om ons te verplaatsen met de metro (£13,10 voor een dagkaart) en met de Santander Cycles, dat zijn stevige stadsfietsen, die je voor een paar pond de hele dag kunt gebruiken.

Dat laatste is natuurlijk veruit het leukste, want je ziet meer van de stad dan vanuit de metro. Tegelijkertijd, wie niet gewend is aan links rijden is het in begin wat aan het

stuntelen. De zondagochtend is dan het meest geschikte moment. Bijvoorbeeld een tochtje vanaf de Big Ben naar de Tower Bridge over het fietspad langs de Theems. Dat brengt minder risico’s met zich mee.

Londen is én blijft een dure stad. Vooral de toegangskaartjes voor toeristische attracties zijn ronduit prijzig, soms wel meer dan £20 aan entreegeld. Dat kan dus aardig oplopen. Of een avondje naar een musical, Hamilton is nu de grote hit, kan zo in de honderden ponden lopen.

Kom je in een pub, waar Londen er uiteraard heel veel van kent, dan zijn de prijzen vergelijkbaar met wat de horeca in Amsterdam vraagt. Voor onze bestelling, vier biertjes en twee porties fish & chips, waren we dertig pond kwijt. Voor wie het populairste gerecht van de Britten niet kent: een gefrituurd visje, een zurig sausje, slappe friet en verse doperwtjes liggen er op het bord. Met op het tv-scherm de zeslanden-rugbywedstrijd Schotland-Ierland is dat nog goed te doen.

Londen als culinaire hotspot met talloze, onbetaalbare driesterren restaurants ging aan ons voorbij. Want voor ’s avonds was het diner en de afterparty inbegrepen bij ons bezoek aan The 99 Club. Een van de beste plekken om naar de beste Britse standup comedians te gaan kijken. De entourage is misschien wat oubollig, maar zo’n avondje humor tussen de Britten is aan te bevelen.

Maar we kwamen natuurlijk voor de voetbalmatch op Wembley. Er naartoe met de metro naar station Wembley Park, een dikke tien minuten wandelen naar het stadion. Er was trouwens geen hooligan te bekennen. Alcohol is in het stadion niet toegestaan evenals rugzakken (daar moet je wel rekening mee houden als je weer snel terug wil naar het vliegveld). Vóór de wedstrijd snel een pint en een hotdog en tijdens de wedstrijd was het 90 minuten genieten van een magistrale pot voetbal.

Wat een ervaring. We genoten van sterren als Vertonghen, Eriksen en Sanchez, van de zangkoren en de sportiviteit binnen en buiten de lijnen. Een gat in de markt voor vaders met hun zonen, die het moment waarop de spelers het veld opkomen hun leven nooit meer vergeten. En voor je het weet zit je weer in het vliegtuig terug, een geweldige ervaring rijker.

Meer DenD