Maarten van Rossem vindt zichzelf ‘anders dan meeste intellectuelen’

Door: Lies Jansen
17-05-2021

Hoewel Maarten van Rossem altijd een nogal ingetogen en emotieloze indruk geeft, kan hij naar eigen zeggen behoorlijk enthousiast zijn. De 77-jarige historicus is namelijk gek op familiedagen. Iets wat de presentator ‘anders maakt dan de meeste intellectuelen’, aldus Van Rossem. Over zijn emotieloze houding zegt van Rossem: ,,Dat is misschien het noodlot van mijn familie.” 

Van Rossem vindt negatieve gepraat kinderachtig

Hoewel de historicus zelf ook niet altijd enorm positief lijkt, kan hij er niet tegen als anderen zich negatief uitlaten over familiebijeenkomsten. Dit vertelde Van Rossem in Op1. ,,Ik ben, heel anders dan de meeste intellectuelen, een groot liefhebber van familiebijeenkomsten en -feesten. Ik vind het negatieve gepraat daarover meestal heel kinderachtig”, aldus Van Rossem in Op1. 

‘Noodlot’

Daarnaast vertelt de historicus dat hij er niks aan kan doen dat zijn manier van praten zo emotieloos en eentonig is. ,,Dat is misschien het noodlot van mijn familie. Ook mijn noodlot”, legt Van Rossem uit. ,,Hoe vaak ik wel iets zeg waarover ik best te spreken ben. Maar het zijn kennelijk de manier waarop ik het zeg en de gelaatsuitdrukking. Bij ons lijkt het alsof we nauwelijks temperament hebben, maar dat is denk ik een misvatting.”

De Jonge deugt niet?

Eerder dit jaar lag de intellectuele man nog in clinch met Hugo de Jonge. Na ophef rondom het ‘voordringen’ van historicus Van Rossem bij het krijgen van een vaccin, twitterde de Jonge: ,,Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken.” Waarna Van Rossem aanschoof bij Op1 en uitlegde dat de vork toch heel anders in de steel zit. Na zijn uitleg sloot Van Rossem af met de harde woorden: ,,Dus meneer De Jonge, als u op de hoogte zou zijn geweest van wat minimaal noodzakelijk is, dan zou dit het moment zijn om uw excuses aan mij aan te bieden. Doet u dat niet, dan deug ik wel, en u deugt niet.”

Meer DenD