Marina Numan kookt Chocoladetaart “Eighty Orange”

Marina Numan||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

In het bestseller kookboek ‘Het Wereld Dieet’ van Marina Numan zijn de voedselgroepen overzichtelijk onderverdeeld in de Groene Krul = zeer gezond, Het Rode Kruis = vermijden, De Genotswolk = met mate in het weekend en als het feest is. Simpel maar doeltreffend om je leefstijl, gezondheid én gewicht op peil te houden.  

Oranje Boven-culinair expert Marina Numan: 

,,Eenvoud is het kenmerk van het ware” 

Ter gelegenheid van haar 60e verjaardag op 31 januari 1998 liet koningin Beatrix ‘slechts’ drie gangen opdienen: een cocktail van zeevruchten, gevulde parelhoenborst en koffiemousse met maplesirup. Echt dól op toetjes is onze prinses niet. Maar voor de Weense Sachertorte maakt zij een uitzondering.  Daarom speciaal gecreëerd voor onze prinses én mijn eigen moeder die op 21 december ook 80 jaar wordt: deze heerlijke chocoladetaart met een knipoog naar Sacher! Koninklijker kan bijna niet door het amandelmeel, de chocolade, de sinaasappels en de Stroh-rum uit Oostenrijk. Een ode aan alle jarige moeders! Desgewenst kan deze feestelijke taart worden overgoten met het chocoladeglazuur voor nog meer “Genotswolk” effect. Maar zonder is ook heerlijk! Simplex veri sigillum (eenvoud is het kenmerk van het ware) zoals medicus Herman Boerhaave pleegde te zeggen.  

Chocoladetaart “Eighty Orange  

Ingrediënten: 

140 gr. roomboter op kamertemperatuur 

110 gr. poedersuiker 

Natuurlijk vanillearoma, vanillepoeder of zaadjes van ½ vanillestokje 

6 eigeel 

6 eiwit 

100 gr. rietsuiker 

1 eetl. geraspte sinaasappelschil, zonder het wit 

2 eetl. Stroh-rum 

130 gr. chocolade puur 

100 gr. zelfrijzend bakmeel 

40 gr. amandelmeel 

Halve pot sinaasappeljam 

Boter en meel voor de springvorm 24 cm.  

 

Optie: Chocoladeglazuur 

 

200 gr. rietsuiker 

125 ml water 

150 gr. pure chocolade  

 

Bereiding: 

 

Verwarm de oven voor. Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de vorm rondom in met boter en bestuif met meel.  

 Klop de eiwitten met 100 gram rietsuiker en een snufje zout zeer stijf met de mixer. Doe de eiwitten in een kom. Mix de zachte boter en de poedersuiker tot een crème. Voeg één voor één de dooiers toe,  de rum, sinaasappelschil en klop tot een egaal geheel. Smelt de chocolade voorzichtig op een zeer laag vuur. Roer af en toe. Voeg het bij het dooiermengsel.  Meng voorzichtig met een spatel het geklopte eiwit erdoor. Vervolgens het meel en amandelmeel luchtig met een metalen lepel erdoor spatelen.  Giet het deeg gelijkmatig in de vorm en zet in de oven bij 170 graden gedurende een krap uur. De taart is goed als de bovenkant licht terugveert.   

Laat 15 minuten uitdampen en keer de vorm om op een plank of rooster. Maak de rand zover open dat je de bodem kunt verwijderen. Sluit de ring van de bakvorm weer om het baksel. De onderkant is egaler straks voor het glazuur en daarom gebruiken we deze als bovenkant. Laat volledig afkoelen.   

Verwarm de sinaasappeljam. Snijd de taart in twee lagen met een lang mes. Verdeel een deel van de jam op bodem en leg de andere helft er weer op. Als je het glazuur wilt gebruiken bestrijk dan ook  de bovenkant en zijkanten met de overige jam.  

Kook voor het glazuur de suiker en het water gedurende 6 minuten. Laat afkoelen. Laat de chocolade op een zacht vuurtje smelten en voeg toe aan de suikersiroop. Giet het lauwe glazuur in één keer vanuit het midden op de taart en laat uitlopen. Eventueel met een pannenkoekmes zo min mogelijk  glad uitstrijken. Helemaal af laten koelen alvorens aan te snijden. Iedereen zal trots zijn op je zelfgemaakte en feestelijke Eighty Orange chocoladetaart! 

 


 

 

Spruitjes met sinaasappel

 


Volgens Koningin Máxima genieten haar kinderen ook van spruitjes. Door de korte bereidingstijd van les choux de Bruxelles, blijft deze groente beetgaar en heeft een heerlijke smaak door de sinaasappel. Zo vindt bijna iedereen spruitjes lekker. Als bijgerecht op een feestelijk gedekte tafel! 

Ingrediënten: 

300 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd 

Sap van 1 sinaasappel 

1 eetlepel fijngeraspte schil van de biologische sinaasappel 

Stukjes sinaasappel zonder vlies 

1 theelepel kokosolie 

 

Stoom of kook de spruitjes maximaal 10 minuten in een bodempje water zonder zout. Giet de spruitjes af en meng ze met het sap, de rasp en de kokosolie. Garneer met de sinaasappelstukjes.  

Tags

KOKENMARINA NUMAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck