Nederlandse ontwerpers – opvallend succesvol

Door: DitjesDatjes
02-10-2016

Wat je van ver haalt, is lekker. Maar bn’ers weten allang dat je voor de prachtigste creaties helemaal geen jurk uit Milaan, Parijs of New York nodig hebt. Ralph Lauren, Calvin Klein en Donna Karan: move over. Wij hebben Addy, Claes en Monique!

 

Taminiau
Hollandse Hoogte – Jan Taminiau

 

Als er één plek is waar bn’ers alles uit de kast halen om er op hun mooist uit te zien, is het op de rode loper. Al die premières zetten niet alleen de hoofdrolspelers in de spotlights, er is steevast een glansrol weggelegd voor Nederlandse ontwerpers. Sterren als Bridget Maasland, Carice van Houten, Noortje Herlaar, Sylvie Meis en Tooske Ragas stralen in ontwerpen van Monique Collignon, Claes Iversen en Mart Visser. En ook in koninklijke kringen worden ontwerpen van eigen bodem zeer gewaardeerd. Zo is prinses Mabel groot fan van Viktor & Rolf, die ook haar onvergetelijke trouwjurk ontwierpen. Koningin Máxima kiest op belangrijke momenten vaak voor Jan Taminiau (die onder andere de cape en jurk ontwierp die zij droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander) maar draagt ook regelmatig creaties van Claes Iversen. Prinses Beatrix was als koningin altijd trouw aan Sheila de Vries. Maar onze ontwerpers oogsten niet alleen lof in eigen land. Zo weet de couture van Addy van den Krommenacker wereldwijd fashionliefhebbers te bekoren. Hij heeft een atelier in Milaan, sleepte in 2007 de Look of the Year-award in de wacht tijdens de Fashion Week in Rome en was jurylid bij America’s Next Top Model. Tyra Banks liet zich door hem kleden, net als enkele modellen in de finale van het veelbekeken tv-programma. BN’ers staan in de rij om zijn creaties te mogen dragen: celebs als Wendy van Dijk, Georgina Verbaan en Yolanthe Sneijder-Cabau hulden zich in een Addy en Chantal Janzen liet haar trouwjurk zelfs door hem ontwerpen, net als prinses Carolina de Bourbon de Parme. Maar er is meer om trots op te zijn: de jurk die Solange Knowles droeg tijdens het MET-gala dit jaar, was van de hand van David Laport. En Jan Taminiau zag in 2010 stijlicoon Lady Gaga schitteren in een van zijn creaties.

 

Addy
Hollandse Hoogte – Addy van den Krommenacker

 

Opvallen

Iedere ontwerper heeft vanzelfsprekend zijn eigen typerende stijl. De lingerie van Marlies Dekkers kenmerkt zich bijvoorbeeld door het strakke lijnenspel van de bandjes, wijlen Frank Govers bekend stond om zijn overdadige kleurgebruik en borduurwerken. De koptelefoon is het onmiskenbare handelsmerk van Daryl van Wouw en de ontwerpen van Bas Kosters staan bol van eigenzinnigheid, kleur en bijzondere,  opvallende prints. Opvallen gebeurt natuurlijk in de eerste plaats door in het oog springende ontwerpen te maken. Maar ook meedoen aan een televisieprogramma kan je bekendheid een flinke boost geven. Django Steenbakker en Janice weten daar alles van. Django kwam als winnaar uit de bus van het eerste seizoen van Project Catwalk. Nu ziet hij zijn collecties niet alleen terug op de catwalk, maar ook in magazines als Avant Garde en Grazia. In datzelfde seizoen schopte Janice het niet tot de finale, maar hij wist zich toch goed in het vizier te spelen. Tegenwoordig treedt hij niet alleen op als mode-expert in verschillende televisieprogramma’s, maar ontwerpt hij ook twee keer per jaar een nieuwe collectie.

 

Paul Schulten
Hollandse Hoogte – Paul Schulten

 

Nieuwe generatie

Eén van de grootste modeontwerpers van ons land was Edgar Vos. In 1994 werd hij beloond voor zijn werk met de Max Heymans-ring: de hoogste modeonderscheiding van Nederland. Hij ontwierp voor bijvoorbeeld Erica Terpstra, Ada Kok, Liesbeth List en Martine Bijl. Edgar was bijna zeventig toen hij in 2000 het stokje overdroeg aan Paul Schulten. Naar eigen zeggen was het tijd de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie. Dat betekende trouwens niet dat hij dolenthousiast was over het werk van de jongere garde. Zo stelde hij bijna alles wat hij in de modebladen zag ‘spuuglelijk’ te vinden en er nog niet dood in gevonden te willen worden. De nieuwe lichting ontwerpers ligt er niet wakker van. Terwijl de gevestigde orde nog steeds furore maakt, staat zij al te springen om de plek in te nemen. Eén van hen is de jonge Iris van Herpen, die hard op weg is de wereld te veroveren. Ze is pas 32 jaar maar haar ontwerpen sierden al menigmaal internationale catwalks en ze schreef verschillende prestigieuze awards op haar naam. Mattijs van Bergen timmert tevens lekker aan de weg: hij wint belangrijke fashionprijzen en weet internationaal de aandacht te trekken. Ook de komende jaren worden we dus ongetwijfeld getrakteerd op nog heel veel Nederlandse eyecandy op de catwalks en de rode loper.


Tekst: Marieke van Seggelen

Meer DenD