Noodverordening rond huis Van der Wal niet verlengd

Door:
16-08-2022

HARDERWIJK (ANP) – De noodverordening rond het huis van stikstofminister Christianne van der Wal wordt niet verlengd. De gemeente Harderwijk, waarbinnen de woning staat, bevestigt bericht hierover van De Stentor. “De noodverordening wordt niet verlengd omdat burgemeester, Openbaar Ministerie en politie daar nu geen aanleiding voor zien”, aldus een woordvoerster van de gemeente. De noodverordening geldt tot woensdag 17 augustus 23.59 uur.

De overige zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen rondom het huis, zoals camera’s en slagbomen, die door het ministerie zelf zijn genomen blijven voorlopig van kracht. In september wordt opnieuw beoordeeld of die veiligheidsmaatregelen eventueel verlengd worden, aldus de woordvoerster.

Aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen waren de boerenacties eind juni bij het huis van de minister. Daarbij braken actievoerders onder meer door een politieafzetting. Volgen burgemeester van Harderwijk Harm-Jan van Schaik hing er een “intimiderende sfeer” rondom de protesten, met “grote impact op de gezinsleden van de minister en de andere inwoners in de straat en buurt”. Daarop werd het gebied rond de woning aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waarbij mensen preventief gefouilleerd konden worden en mensen die niks te zoeken hadden in de wijk konden worden weggestuurd.

 

ANP

 

 

Meer DenD