Ollongren bij Bevrijdingsdefilé: oorlog is nooit weggeweest

Door:
05-05-2022

WAGENINGEN (ANP) – De oorlog in Oekraïne confronteert “ons met het feit dat oorlog nooit weggeweest is”, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens een toespraak in Wageningen bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945. Het laat volgens haar het het belang van een sterk leger zien.

“Vandaag vieren we onze vrijheid ook in de wetenschap dat er in Oekraïne geen muziek klinkt, maar het geluid van luchtalarmen, raketinslagen en artilleriebeschietingen. Op dit moment strijdt de bevolking van Oekraïne voor hun vrijheid en voor waarden die ons verbinden”, aldus de minister.

De Russen vielen het buurland op 24 februari binnen. Sindsdien wordt er hevig gevochten en vielen er duizenden doden. Het is het grootste conflict op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. De strijd in Oekraïne maakt volgens Ollongren duidelijk dat een sterke krijgsmacht nodig is. Daarmee kan het beste een oorlog worden voorkomen. “De geschiedenis leert ons dat het makkelijker is om een oorlog te beginnen dan die te beëindigen.”

Het gedeelte met de toespraken wordt gevolgd door het Bevrijdingsdefilé. Daarbij zijn ook een twintigtal hoogbejaarde Britse veteranen aanwezig die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegeholpen Europa te bevrijden. In totaal doen volgens de organisatie ongeveer 1300 veteranen mee aan het Bevrijdingsdefilé.

 

ANP

 

 

Meer DenD