Olympische Spelen 2020: nog zes Nederlandse ploegen in spanning

Door: Daan Keijzer
27-11-2019

De komende periode staat voor veel Nederlandse sporters rood omcirkeld in de agenda. Er komen voor zes nationale ploegen zeer belangrijke kwalificatiemomenten voor de Olympische Spelen in Tokyo aan.

Op dit moment zijn er drie Nederlandse ploegen zeker van deelname aan de Spelen in 2020. Beide hockeyteams en het Nederlandse voetbalelftal bij de vrouwen hebben zich gekwalificeerd. De Volkskrant zet op rij welke ploegen er nog in de race zijn.

Vechten om plek

In januari strijden de twee volleybalteams om hun laatste kans op kwalificatie. De vrouwen spelen in Apeldoorn, de mannen in het Duitse Berlijn. Twee maanden later komen de handbalsters in actie. Tijdens de laatste Olympische Spelen eindigden zij nog als vierde, nu moeten zij alle zeilen bijzetten om er weer bij te zijn. Ze kunnen alvast wennen aan Japan want het WK wordt in dat land gehouden.

In maart komen ook de honkballers in actie. De kans op deelname wordt voor hen laag ingeschat omdat veel spelers, uitkomend in de Amerikaanse topcompetitie, gewoon bij hun profclub aanwezig moeten zijn voor de voorjaarstraining.

Tot slot mogen de waterpoloërs hun geluk beproeven: de vrouwen in januari in Boedapest, de mannen in Rotterdam.

Neerwaartse spiraal

Het aantal Nederlandse teams dat aan de Olympische Spelen meedoet is de afgelopen edities steeds minder geworden. Maurits Hendriks, directeur van sportkoepel NOC*NSF vertelt in De Volkskrant dat juist teamsporten van waarde zijn. ,,Teamsporten houden de aandacht vast over de hele lengte van de Olympische Spelen. Van dag één tot dag laatst.”

Tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta streden nog 7 Nederlandse teams om het goud. In Londen (2012) was dit aantal naar een historisch dieptepunt gezakt: slechts twee ploegen (beide hockeyteams) waren aanwezig.

(tekst gaat verder onder foto)

Investeringen

Vier jaar later in Rio de Janeiro deden vier ploegen, waaronder de handbal- en volleybalvrouwen, mee. Het Olympisch Comité wil met investeringen zorgen dat er in Tokyo nog meer ploegen naar de Olympische Spelen gaan.

De genoemde investeringen zitten bijvoorbeeld in het naar Nederland halen van kwalificatietoernooien. De wedstrijden van de volleybalsters zijn daar een voorbeeld van. Het kostte het Nederlands Olympisch Comité een slordige 1.2 miljoen euro om dat voor elkaar te krijgen.

Het is echter geen garantie dat een Nederlands kwalificatietoernooi voor een ticket zorgt. De softbalsters speelden bijvoorbeeld voor hun laatste kans in Utrecht: zonder succes.

Alles uit DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen