Ook mooi: nationale parken in eigen land

Ons land heeft maar liefst 20 verschillende nationale parken.
Door: DitjesDatjes
21-04-2017

Ontdek onze mooiste natuur

Nationale parken, daarvoor moet je toch naar Nieuw-Zeeland, Afrika of de VS? Nee hoor, ook in ons eigen kikkerlandje vind je prachtige natuur in beschermde natuurgebieden. 20 verschillende nationale parken hebben we maar liefst, en de kans is groot dat er bij jou een in de buurt ligt. Vakantieboulevard neemt je mee naar de mooiste plekjes van Nederland.

Tekst gaat verder onder advertentie
   
Nationale parken in Nederland. Op reis met D&D.
Ontdek onze mooiste natuur met D&D.

Waar denk jij aan bij een nationaal park? Plekken als Yellowstone in Amerika, Kruger in Zuid-Afrika of de Galapagos in Zuid-Amerika? Logisch, want dat zijn wereldberoemde natuurgebieden die miljoenen bezoekers per jaar trekken. Maar voor natuurliefhebbers is ook dichter bij huis genoeg te beleven. In Nederland zijn eind vorige eeuw 20 nationale parken aangewezen die representatief zijn voor de Nederlandse natuur en ecosystemen. Van de Groote Peel in het zuiden tot Schiermonnikoog in het noorden: door het hele land verspreid biedt ruim 130.000 hectare aan bos, heides, duinen, meren en andere unieke landschappen plezier voor iedereen, jong of oud.
Alle nationale parken in Nederland zijn gratis te bezoeken, met uitzondering van de Hoge Veluwe omdat daar o.a. het gebruik van fietsen is inbegrepen. Op de meeste plekken is een bezoekerscentrum ingericht met educatieve informatie over dieren en planten, zoals herten, bevers, orchideeën en zonnedauw. Ook zijn er routes uitgestippeld om te wandelen, fietsen, paardrijden of kanoën. Lang of kort, intensief of om te ontspannen: voor iedereen is er wel wat te doen. Al deze informatie vind je ook op de eigen website van de nationale parken.

Door het hele land liggen ruim 130.000 ha aan bossen en heides met speelplezier voor jong en
Door het hele land liggen ruim 130.000 ha aan bossen en heides met speelplezier voor jong en

 

Op pad in nationale parken in Nederland

Het is heerlijk om de natuur van Nederland wandelend te verkennen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Pak eens de fiets, ga te paard, doe een hardlooprondje of bekijk de natuur vanaf het water; actief bezig zijn in nationale parken en natuurgebieden kan op allerlei manieren. In het nationale park Oosterschelde, het grootste van Nederland, kun je zelfs op zeehondensafari.”

3 favoriete nationale parken

Nederland kent 20 nationale parken, verdeeld over het hele land. Dit zijn 3 favorieten van blogger Carolien Boogaard:

  • Met een fluisterbootje in de Wieden – De Wieden is een mooi natuurgebied in Overijssel met veel riet en watervogels. Het mooiste is om hier zelf ook heel stil doorheen te varen om zo van het gladde wateroppervlak te genieten. Dit kan met een kano of een punter, maar wij kozen dit keer voor een fluisterbootje, een stille motorboot. Zo hoor je alleen het riet ruisen en wordt de stilte slechts doorbroken door vogels in het water. Hoe rustgevend en zen wil je het hebben in het drukke Nederland?
  • Op de fiets door de Hoge Veluwe – In dit grote nationale park kun je mooie wandelingen maken, maar nog leuker is om het gebied per fiets te verkennen. Die hoef je zelf niet mee te nemen, want bij het bezoekerscentrum vind je meer dan genoeg gratis witte fietsen om een dagje te lenen. Op bijna alle fietsen zit ook een kinderzitje en er zijn ook kinderfietsen beschikbaar. Extra tip: in het nabijgelegen NP Veluwezoom kun je geocachen, waarbij je met een gps en vragenlijst op zoek gaat naar antwoorden en coördinaten in de Veluwse natuur.
  • Kanoën in de Biesbosch – De Biesbosch bestaat voor een groot gedeelte uit water, dus de leukste manier om dit park te verkennen is door middel van een kano. Je kunt rustig een hele dag peddelen maar ook korte stukjes zijn mogelijk. Onderweg zie je veel vogels en misschien zelfs wel een waterslangetje. Je kunt makkelijk even aanleggen om te genieten van een picknick.
  • Kanoën in de Biesbosch.
    Kanoën in de Biesbosch.

Meer DenD