Opa Alfons van Juan Carlos eindigde ook als playboy

Juan Carlos|Alfons
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De teller van het aantal buitenechtelijke kinderen van koning Alfons XIII van Spanje stopte bij zes. Met zijn vrouw Victoria, die Ena werd genoemd, kreeg de koning er nog eens zeven kinderen bij.

Een koninklijke ‘levensgenieter’ dus, die overigens ook niet zo veel moest hebben van democratie. Uiteindelijk moet Alfons in 1931 wijken voor de Tweede Spaanse Republiek. Hij leidde een leven als een playboy na een zelfgekozen ballingschap en Alfons stierf uiteindelijk in 1941. De voormalige vorst werd in Rome begraven.

Verf afgebladderd

De appel valt dus niet ver van de boom, want ook zijn kleinzoon Juan Carlos volgt dezelfde route: de grens over. Vamos! De 82-jarige man is al het respect, ooit opgebouwd na de dictatuur van generaal Franco, kwijt. De verf is afgebladderd, Juan maakt Spanje te schande.

In Spanje is een deel van de bevolking dan ook furieus, kwaad. Ze oordelen dat er sprake is van klassenjustitie, omdat de oud-vorst een koninklijke uitweg wordt geboden. Ze vinden dat Juan Carlos aan zijn straf niet mag ontsnappen. Sommigen vinden zelfs dat de koninklijke familie er goed aan doet om voorgoed de biezen te pakken.

Voor Juan Carlos is de afgang meer dan compleet. Hij is een schandvlek voor de familie en de monarchie. En waar hij in de vorige eeuw nog respect afdwong door zich tegen het regime Franco te keren, zo is de man nu diep gezonken in het moeras van corrupties, machinaties en goedkope geldjacht.

Vriendschap Oranjes

Ook de ‘vriendschap’ met andere vorstenhuizen komt in een ander daglicht. Want het Spaanse koningshuis onder Juan Carlos stond bekend vanwege de innige banden met de Oranjes. Ook buiten de officiële agenda zagen de royals elkaar vaak. Kijk maar in de fotoarchieven. Ook in 2001 bleek dat toen koningin Beatrix bij de plechtigheden in Utrecht aanwezig was waar Juan Carlos een eervol eredoctoraat kreeg uitgereikt.

Overigens werd het stoffelijk overschot van Alfons, op voorspraak van zijn kleinzoon Juan Carlos, herbegraven in 1980 in de koninklijke grafkelders in het Escorialklooster bij Madrid. Of Juan Carlos daar na deze affaire ook ooit zal eindigen ligt in de toekomst verborgen.

Ondertussen zal de ex-koning een veilig heenkomen zoeken, wellicht in Nederland, en er vooral wordt gekeken naar de uitleveringsverdragen. Overigens ligt Zuid-Amerika of Italië meer voor de hand. Een nog grotere schandvlek zal de ex-koning, die zich er graag op liet voorstaan dat hij koning was van alle Spanjaarden, zichzelf willen besparen.

Foto’s

Juan carlos
Sofia, Letizia, prinses Beatrix, koning Felipe en zijn vader Juan Carlos.
Juan Carlos
Juan Carlos en zijn vrouw maakten een wandeling door de Utrechtse binnenstad. De Spaanse koning ontving in 2001 een eredoctoraat. Ze werden begeleid door de toenmalige burgemeester Annie Brouwer.
Juan Carlos en zijn vrouw maakten een wandeling door de Utrechtse binnenstad. De Spaanse koning ontving in 2001 een eredoctoraat. Ze werden begeleid door de toenmalige burgemeester Annie Brouwer.
Koning Juan Carlos ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Utrecht uit handen van prof. Kummeling.
Koning Juan Carlos ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Utrecht uit handen van prof. Kummeling.

Tags

FRANCOKONING FELIPEKONING JUAN CARLOSSPANJE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie