Uit de Kunst: Opening Musea Zutphen in Hof van Heeckeren

Zo zal de beplanting bij Hof van Heeckeren eruit zien.
Door: DitjesDatjes
20-04-2017

‘Feest aan het Hof’ is het thema van de openingstentoonstelling van het Stedelijk Museum Zutphen. En feest zal het vanaf 13 mei zijn, als de Hanzestad weer de collecties kan laten zien van zowel het Stedelijk Museum als van Museum Henriette Polak. Beide Musea Zutphen zijn dan samen gehuisvest in het smaakvol verbouwde Hof van Heeckeren.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het Stedelijk herbergt de geschiedenis van een van de tien oudste Nederlandse steden, de collectie van Museum Henriette Polak bestaat uit toonaangevende figuratieve kunst in de modern-klassieke traditie. Dat beide een eigen plek gevonden hebben in het stadspaleis, toont museumdirecteur Tiana Wilhelm die ons aan de vooravond van de voltooiing rondleidt.
In het Stedelijk wordt u door een tijdlijn naar de middeleeuwse keldergewelven geleid en vervolgens naar de begane grond om zo door de geschiedenis heen te wandelen tot aan de tegenwoordige tijd. We staan even stil bij het geraamte van een vrouw die tijdens een overval van de Vikingen in 882 is overweldigd. ,,Dit is de enige plek in Europa waar zo’n overval archeologisch gereconstrueerd kon worden”, vertelt Wilhelm. We lopen via de Middeleeuwen, de Tachtigjarige Oorlog, langs het rijke Zutphense zilverwerk en de Tweede Wereldoorlog en gaan daarna naar Museum Henriette Polak op de eerste etage.

 

Museumdirecteur Tiana Wilhelm.
Museumdirecteur Tiana Wilhelm.

In een van de zes zalen wordt op een tafel in de vorm van haar portret het leven van Henriette Polak in beeld gebracht. De collectie behelst inmiddels 2500 kunstwerken. Een selectie daaruit kunt u in een aparte zaal, het digitale depot, via tablettafels oproepen om uw ‘eigen’ tentoonstelling op de muur te projecteren.

Door de slimme inrichting en dit soort interactieve hulpmiddelen is er straks meer te zien dan op de oude locaties van de musea. In de openingstentoonstelling ‘Een mooi figuur’ is nieuw werk van beeldhouwer, schilder en stadstekenaar van Amsterdam Arie Schippers te bewonderen.

We werpen nog een laatste blik op de ingang van de musea via het Schelpenpoortje aan het ’s Gravenhof. Straks zitten in de prachtig vormgegeven museumtuin mensen – misschien wel u? – op het terras onder de monumentale taxusboom in het zonnetje (na) te genieten. Tiana Wilhelm kan niet wachten tot het zover is.

Een skelet van een vrouw is een overblijfsel uit de tijd van Vikingen.
Een skelet van een vrouw uit de tijd van Vikingen.
Tekening van Fred Marschall
Tekening van Fred Marschall

Een skelet van een vrouw is een overblijfsel uit de tijd van de Vikingen waarbij illustrerend een tekening van Fred Marschall is te zien.

Museumfacts

  • Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren
  • Bezoekadres: ’s-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur-
  • Entree: volwassenen 7,50 per museum, combikaartje 12,50
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis
  • Museumkaart, Rembrandtpas, ICOM, gratis

Meer info: www.museazutphen.nl

Tip van Sietske

Sietske van Zanten.
Sietske van Zanten.

,,Zutphen is een van de oudste steden van Nederland. Het is heerlijk ronddwalen in deze charmante stad met haar smalle steegjes, oude panden, pleinen en hofjes.

Henk Bouwman

In de Witte Vleugel, vlak bij het Hof van Heeckeren kunt u de stad door de ogen van de Zutphense pentekenaar Henk Bouwman bewonderen. Bouwman heeft in 1000 tekenuren de stad vastgelegd. Bijzonder is de detaillering, helemaal omdat de kunstenaar zelf een visuele beperking heeft.

Museum MORE

Een half uurtje buiten Zutphen kunt u de realistische schilderijen uit de voormalige Scheringa Collectie bekijken. In Gorssel bevindt het in 2015 geopende Museum MORE.”

Foto’s: stedelijkmuseum zutphen, museum henriette polak, fred marschall, patrick van gemert/zutphens persbureau

Meer DenD