Politieke duizendpoot Jan Nagel (80): Tot over tien jaar!

Nagel
Door: Jos La Grande
20-06-2019

,,Tachtig jaar maar we geven ons niet gewonnen, we zullen doorgaan samen met lief Yvonne, en nog heel vaak aangenaam zinderen, met onze klein- en grote kinderen, dit is de essentie van mijn betoog, we gaan nog lang niet met de neus omhoog!”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aldus besloot de 80-jarige Jan Nagel zijn toespraak nadat hij door Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, de erepenning van de stad kreeg uitgereikt. In zijn Hilversumse tuin waren media, politiek en omroep samengekomen om de verjaardag van Nagel te vieren.

Met natuurlijk Henk Krol, de partijleider van 50Plus, onderzoeker Maurice de Hondt en vele anderen die de omroepman en politicus kwamen feliciteren met zijn 80e verjaardag. Uiteraard waren er lieve woorden van Jan voor zijn vrouw Yvonne, die hij al in 1962 voor het eerst ontmoette en ook zijn vrienden, onder wie ex-journalist Ton Luiting, werden genoemd.

Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van De Volkskrant, somde de verdiensten op van Nagel. Want ook in Hilversum laat Nagel zijn sporen na. Zo stond hij aan de basis van het museum Beeld & Geluid, richtte hij Leefbaar Hilversum op, zorgde hij dat de straten op het Mediapark namen kregen van bekende omroepmensen en blijkt hij ook (achter de schermen) een Pakistaans gezin geholpen te hebben. Nagel kreeg de erepening van Hilversum, goedgekeurd door burgemeester en wethouders.

Ook in Den Haag kennen ze Nagel. Hij was de man achter Pim Fortuyn, later Peter R. de Vries en uiteindelijk richtte hij de ouderenpartij 50Plus op. Bovendien was hij ook nog eens het langstzittende Eerste Kamerlid met 5000 dagen lidmaatschap van de senaat. Bij de VARA was hij de man achter het roemruchte radioprogramma In de Rooie Haan en later stelde hij ook het tv-programma Het Zwarte Schaap samen.

De Chinese cateraar van theater Gooiland zorgde voor een feestelijke, oosterse maaltijd, terwijl Leonie Sazias, binnenkort weer terug in de Tweede Kamer, de gasten interviewde. Voor Jan Nagel, een schaker die ook talloze evenementen organiseerde voor schakers in het parlement, werd het een onvergetelijke avond.

De gasten kregen een futuristische zonnebril mee naar huis. Want Nagel, met het laatste jaar wat medische tegenslag, was alweer bezig met zijn 90e verjaardag in 2029.

Jan Nagel
Jan Nagel spreekt zijn gasten toe.
Ex-minister Hans Hillen (CDA), Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum) en Henk Krol.
Jan Nagel ontvangt de erepenning en de sleutel van het stadhuis.
Nagel
Pieter Broertjes begint aan zijn toespraak.
Nagel komt aan met de taxi op zijn eigen verjaardag.
Hans Hillen, Pieter Broertjes en Henk Krol.

Meer DenD