Pracht en praal: Willem-Alexander is nu Kousenband-ridder

Door: Jos La Grande
18-06-2019

Twee vliegen in een klap: met pracht en praal zoals we dat van het Britse koningshuis kennen werden de twee koningen Willem-Alexander en Felipe van Spanje geïnstalleerd als ridders in de oudste Britse ridderorde, de ‘Most Noble Order of the Garter’.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In de St George’s Chapel, de kapel die behoort bij Windsor Castle, waren de twee vorsten gekleed in traditionele ceremoniële gewaden en getooid met een gepluimde baret. Ze liepen mee in de traditionele optocht van de ridders van het kasteel naar de kapel.

De dames, in een onderonsje, keken toe hoe de koningen tot ridder in de Orde van de Kousenband werden gewijd. Máxima en de vroegere nieuwslezeres Letizia, Camilla en Catherine.

Koningin Elizabeth (93) staat aan het hoofd van de Orde van ridders. Zij besluit wie de onderscheiding krijgt. Prinses Alexandra van Kent (82), een nichtje van de vorstin, zat bij haar in de auto, omdat echtgenoot prins Philip vanwege ouderdom zich uit het openbare leven heeft teruggetrokken.

In de kapel werd, zoals elk jaar op ‘Garter Day’, een korte dienst gehouden die buiten via luidsprekers was te volgen. De Queen had de ridders, onder wie ook twee nieuwe Britse, voorafgaand aan de kerkdienst al ontvangen in Windsor Castle. Daar kregen de leden van de Orde al even traditioneel een lunch aangeboden in de historische Waterloo zaal.

Meer DenD