Reizen: bewonder de Brabantse Kempen

||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De acht zaligheden

Wie Brabantse gemoedelijkheid zoekt, moet beslist de Acht Zaligheden van De Kempen komen verkennen. Deze schilderachtige dorpjes bieden Bourgondische genoegens en gezelligheid te midden van een prachtige natuur.  

De Acht Zaligheden danken hun bijnaam aan militairen die rond 1830 tijdens de Belgische Opstand waren gelegerd in De Kempen.  

De namen van de dorpen Duizel (voorheen: Duijsel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (dat wordt uitgesproken als Wintersel) eindigen op ‘sel’ en al deze ‘selligheden’ werden door de soldaten toen sarcastisch de Acht Zaligheden genoemd. 

Door de tijd heen zijn de Acht Zaligheden hun bijnaam overigens eer aan gaan doen. Want inmiddels is het een zalige streek waar het voor inwoners en bezoekers goed toeven is.  

Niet alleen zijn er talloze gastvrije terrassen te vinden, ook kan er heerlijk worden gezwommen in de vennen, gefietst en gewandeld op bijvoorbeeld De Cartierheide. Dit natuurgebied is vernoemd naar de Franse jonkheer Emile de Cartier de Marchiennes die het 172 hectare grote terrein in de negentiende eeuw kocht.  

Wat weinig bekend is, is dat De Kempen een rijke sigarengeschiedenis kent. De oude fabriekjes, stille getuigen uit de periode dat de tabakshandel er welig tierde, zijn inmiddels veelal als woning in gebruik genomen. Bijvoorbeeld in museum De Sigarenmaker in Bergeijk kunnen ze u er alles over vertellen. 

De Kempen strekken zich uit tot in België, waar u vanuit de Acht Zaligheden zó bent en u eenvoudig doorrijdt naar het Wassenaar van onze zuiderburen: Turnhout.

 


Streeklegendes

In De Kempen zijn verschillende streeklegendes die worden verteld. Zoals over de Zwarte

Kaat en het Nekkermenneke. Laatstgenoemde was de schrik van alle kinderen, die weggehouden moesten zien te worden bij de levensgevaarlijke waterputten waarvan mensen afhankelijk waren. Volwassenen maakten het grut wijs dat in de put het ‘nekkermenneke’ woonde: een oerlelijk en boosaardig gedrogt. Het kind dat in de put zou durven gluren, zou een ijzeren haak in de nek geslagen krijgen en voor altijd in de put verdwijnen… 

Zwarte Kaat was volgens de overlevering ook al niet zo’n lekkertje. Zij woonde vier eeuwen geleden ergens tussen Bladel en Hulsel op de heide. Met haar voorkomen dat deed denken aan een heks, leidde ze een gevreesde roversbende. Toen ze werd gepakt, ging ze op het schavot waar haar hoofd werd afgehakt.  

Op de heide waar zij woonde, is Zwarte Kaat begraven. Op haar laatste rustplaat werd een boom geplant die nog altijd is te bewonderen. Deze heester staat in de bossen bij landgoed Ten Vorsel. 

Kijk voor meer informatie op www.vvvdebrabantsekempen.nl  


Tips bezienswaardigheden: 

  1. Sigarenmuseum De Sigarenmaker, Bergeijk 
  2. Kempenmuseum de Acht Zaligheden 
  3. De uitgestrekte Cartierheide 
  4. De ‘heksenboom’ op het graf van Zwarte Kaat op landgoed Ten Vorsel 
  5. De historische kern van Eersel 

 

Tips horeca: 

  1. Heerlijk opsteken in Restaurant ’t Nekkermenneke, Bladel
  2. Prik eens een vorkje in een van de vele gelegenheden aan de Markt in Eersel 
  3. In Herberg In den Bockenreyder op Landgoed De Utrecht in Esbeek is eten en/of drinken een waar avontuur 
  4. Restaurant en Wijnbar Divino in Hapert 
  5. Restaurant Crijns in Bladel 
  6. Restaurant van recreatiepark De Achterste Hoef, Bladel 
  7. Café D’n Bel voor een speciaal biertje, Bladel 

Tags

BRABANTREIZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck