Roxeanne Hazes: ‘Sommige dingen zijn té pijnlijk’

Roxeanne Hazes (24) heeft de zelfkwelling om via sociale media het opgroeien van haar neefje André III te volgen, achter zich gelaten. „Sommige dingen zijn té pijnlijk”, vertelt de dochter van wijlen André Hazes, die komende maand ondanks de breuk met haar broertje Dré met hem op het podium staat. „Het komt vast weer goed, alleen niet nu. Loslaten is ook een vorm van liefde, al kostte dat moeite. Het heeft nu een plekje gekregen.”Vanessa

Vriend en vijand waren stomverbaasd toen het contact tussen Roxeanne en moeder Rachel (46) en André Hazes jr. (23) ernstig bleek bekoeld. Toen dat twee jaar terug gebeurde, kort nadat André jr. verliefd werd op ­Monique Westenberg (39) leek die de kwade genius. Toch kijkt Roxeanne er ­anders tegenaan.

Zonder te vingerwijzen vertelt Roxeanne nu: „We waren bijna als een Siamese tweeling, elkaars allerbeste vrienden. We waren altijd samen, met mijn moeder erbij. Het doet pijn dat dat is veranderd. Maar ik zie het ook als een daad van liefde om afstand van elkaar te nemen, al is het in dit geval zijn keuze. Misschien was het ook wel nodig om los te komen van ­elkaar, en zo een eigen ontwikkeling door te kunnen maken. We deden zoveel samen… Misschien wel te veel?”

Ze zucht: „Nee, die wijsheid had ik natuurlijk niet meteen. Zo’n inzicht moet groeien. Weet je? De mensen denken dat er ruzie is, maar dat is er niet. Klinkt gek misschien maar er is alleen afstand. We spreken elkaar buiten het werk niet meer. Maar we gaan niet rollebollend over straat, geen scheldpartijen, niets. Nooit geweest ook. Hij heeft zijn focus nu op zijn jonge gezin en zijn carrière. Ik op mijn nieuwe liefde en het album waaraan ik werk. Als we elkaar voldoende ruimte hebben gegeven, denk ik dat we wel weer naar elkaar toe groeien. Maar nu nog niet.”

„Mijn moeder en ik hebben zijn kindje nog steeds niet gezien”

„Natuurlijk mis ik hem. En mijn moeder mist hem ook. Dat Dré ervoor heeft gekozen om ons niet meer te zien waardoor we ook zijn zoontje nog niet hebben ontmoet, vind ik ingewikkeld. Sommige dingen blijven té pijnlijk en daarom kwel ik mezelf niet door op sociale media te kijken hoe mijn neefje eruitziet. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit verhaal geen verliezers kent. Het maakt ons uiteindelijk alle drie sterker. Inmiddels heb ik het ook een ­plekje gegeven, zit er een vliesje op de wond. De basis die we hebben is zo hecht, ooit komt er wel weer ruimte voor meer contact, denk ik.”

Rigoureus

Afgelopen jaar nam Roxeanne ook voor zichzelf een rigoureus besluit. Ze beëindigde na bijna zes jaar haar relatie met Nick van Delft en werd kort daarna alweer gezien met een andere man aan haar zijde: Erik Zwennes. „Ik kan er heel eerlijk over zijn. Het is namelijk een simpel clichéverhaal: ik kreeg gevoelens voor een ander. Als je zulke gevoelens kunt ontwikkelen, terwijl je in een relatie zit is er voor mij maar één ding op: voor je eigen geluk kiezen. En dat heb ik gedaan.” 

Naast Erik, met wie ze overigens (nog) niet samenwoont, richt Roxeanne zich helemaal op het album dat ze na twee jaar gaat afronden. Het genre omschrijft ze zelf als ‘levenspop’. „Het zijn ‘heart breaking’- teksten. Vaak ook autobiografisch. Kijkend naar de liedjes die ik heb gemaakt, denk ik dat de breuk met Nick zich al eerder aankondigde. Want een liedje over een meisje dat in gedachten vreemd gaat, schreef ik al langer geleden. In een periode dat ik totaal niet had kunnen denken dat het anders zou lopen tussen mij en Nick.”

Roxeanne gaat haar ontwikkeling als ­zangeres grondig aanpakken. „Ik zit bij platenlabel Top Notch, waarvan de manager van zangeres Anouk ­eigenaar is. En heel gaaf: ik ga mijn eigen band formeren. Alles wordt ondersteund door mijn moeder die met Melvin Produkties achter mij staat. Nee, ik laat dat niet los, ze heeft namelijk altijd in mij geloofd.”

Daarnaast heeft Roxeanne een aantal castings gedaan. „Dat kwam door mijn verschijning vorig jaar in de bioscoopfilm ‘Hartenstrijd’. Daarna is mijn telefoon een aantal keren gegaan; of ik auditie voor het een en ander wilde doen. Natuurlijk wil ik dat, supervet! Een rol in een serie moest ik laten schieten, want die paste niet in de agenda. Maar er lopen nog wat dingen waarvan ik binnenkort meer hoop te horen.”

Gek om met mijn broertje op een podium te staan

Maar eerst staan eind maart de vijf lustrumconcerten Holland Zingt Hazes in Ziggo Dome op stapel. ­„Natuurlijk is het gek om daar samen met mijn broertje op één podium te staan. Maar vorig jaar hebben we al gemerkt dat we beiden professioneel genoeg zijn om dit samen te flikken. En wat ik nog mooier vind, is dat het het publiek niets uitmaakt wat er ­allemaal speelt. Ze komen voor een avond Hazes-hits, lekker meezingen. Dat kunnen Dré en ik ze geven. Papa verschijnt als hologram, wat ik spannend maar heel confronterend vind. Verder treden onder andere Anouk, Johnny de Mol, Willeke Alberti, Jeroen van der Boom en Xander de Buisonjé op. Hoe gaaf is dat?!”