Showbizz-expert Anette de Vries: ‘Rick Engelkes: geld op, droom vervlogen?’

Anette vindt iets van Rick
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Anette de Vries

Een epische musical over Willem van Oranje was het ambitieuze project van Rick Engelkes, maar de werkelijkheid is bitter. Niet alleen is het project nooit gerealiseerd, hij heeft ook nog eens miljoenen aan onterechte coronasteun opgestreken. Wat blijft er over van Ricks reputatie als succesvol producent?

In de jaren negentig was Rick Engelkes als dokter Simon in Goede Tijden, Slechte Tijden een hunk die kijkers het hoofd op hol bracht. De soap had destijds een magische aantrekkingskracht en mensen klampten de tv-dokter aan op straat voor medisch advies over urineverlies en oorsuizen.

Figuranten
Rick moest de deur van zijn kleedkamer op slot doen om zich tegen de vrouwelijke figuranten op de set te beschermen, en stalkerige fans wierpen zich voor zijn voeten. Maar dat was toen. Na zijn noodlottige einde op televisie (neergeschoten op zijn eigen bruiloft) vond hij een nieuwe roeping als producent van musicals en films, zoals Kruimeltje, Tuintje in mijn hart, Alles is Liefde en Opvliegers.

Meesterwerk
Drie jaar geleden kondigde Rick de ontwikkeling van een nieuwe musical aan, gebaseerd op het leven van Willem van Oranje. Het zou zijn absolute meesterwerk worden. Een ongeëvenaarde prestatie die zelfs de iconische musical Soldaat van Oranje zou overtreffen en hemzelf als producent naar nieuwe hoogten moest brengen. Rick noemde het ‘serious business’.

Miljoen
Ondanks de ambitieuze plannen kwam het project niet veel verder dan een maquette en wat heipalen voor een theater in Delft. Dat weerhield Rick er niet van om ruim vier miljoen euro aan coronasteun voor zijn geesteskind in zijn zak te steken.

Charlatan
De vraag blijft hangen of Rick een slimme ondernemer was of gewoon een getalenteerde charlatan. Het antwoord lijkt al net zo ongrijpbaar als zijn project zelf, maar het is veelzeggend dat hij het leeuwendeel van het geld terug moet gaan betalen. Misschien kan dokter Simon hem helpen met een pleister op de wonde.

Tags

RICK ENGELKES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie