Society en haringen krijgen stortbui over zich heen

Haringpartij

,,Mark Rutte stond er wel hoor”, zegt Willibrod van Beek (70) vol bewondering over het laatste VVD-congres en ‘zijn’ premier. De voormalige Commissaris van de Koning van Utrecht keek wat benauwd om zich heen. Een dreigende zwarte hemel betekende naderend onheil.

Met de voormalige grootmeesteres Martine van Loon, die al snel onderweg was naar de uitgang van de mooiste societypartij van het jaar de Nationale Haringpartij op kasteel De Haar bij Haarzuilens vanwege het naderende noodweer, ging de VVD’er op de foto. ,,Hij stond er zaterdag als premier”, vervolgt Willibrord zijn verhaal.

Maar toen barstte het natuurgeweld los. Code Geel kreeg een nieuwe betekenis! Want bij deze haringpartij, de mooiste van het land, betekende voorheen Code Geel vooral dat er voldoende bier in voorraad was. Dit jaar trouwens veel Heineken 0.0. Veel bezoekers uit het bedrijfsleven, politiek en media begonnen daarom maar met alcoholvrij om daarna over te stappen op het zwaardere werk: de Paradijswijn van geneverproducent Rutte.

Wie waren er deze avond? Jan Nagel van 50Plus, die aan de vooravond staat van zijn 80e verjaardag, Erwin van Lambaart, de CEO van Holland Casino, de Utrechtse burgemeester Van Zanen, bedrijfsmakelaar Cor van Zadelhof en honderden anderen die op de haringen van Ouwehand waren afgekomen.

Afra Tol van viswinkel Peter Tol in Amsterdam-Oost mocht voor de tweede keer de beker voor de beste haring mee naar huis nemen. Maar daar draaide het deze avond helemaal niet om. Zaken en politiek mengden. En dat is meteen de kracht van deze Nationale Haringparty, die enkele jaren geleden verhuisde van Nijenrode in Breukelen naar kasteel De Haar bij het Utrechtse Haarzuilen.

Vanzelfsprekend liepen er ook de bekende socialites rond: van Vivian Boelen, fysiotherapeut Guido Maas (woont op de mooiste plek in Het Gooi met zijn vrouw tv-producente Marijke Schaaphok), Marijke Helwegen, kunstenares Astrid Engels, cateraar Noud van den Boer en zijn vrouw Birgitte en voormalig staatssecretaris Erica Terpstra.

haringen

Julius Kousbroek van WePayPeople, ondernemer Ben Woldering, Zakenvrouw van het Jaar Mireille Kaptein en Frank Houben van KLM waren de vertegenwoordigers van de jongere generatie.

Natuurlijk waren er ook nog minder bekende societyfiguren. Zoals de ambitieuze dames Jessica Booker en Stephanie Duncan Williams, Natascha van Valderen, bekend van de trendy tuinbanken, Fransje Verhagen en Hendrik-Jan Bekendam, die met Forum-Kamerlid Theo Hiddema op de foto ging.

Oh ja, de haringen werden soms als sushi, op roggebrood en als tapas verkleed. Er gaat niets boven een goudeerlijke haring met uitjes en zuur, bij voorkeur van het Amsterdamse bedrijf Oosbeke en ‘op de hand’ schoongemaakt. Op sommige plekken betaal je inmiddels meer dan €3 voor zo’n Hollandse Nieuwe.

Voor de Nederlandse society, die zich niet door een hoosbui uit het veld liet slaan, was het uiteraard gratis.