Sonja Bakker, gelukkig in het spel, maar niet in de liefde…

Sonja Bakker
Door: Vanessa Bontje
03-12-2020

Als een komeet schoot Sonja Bakker jaren geleden vanuit het niets met haar afslankboeken de hoogste regionen in. Maar nu lijkt van de nuchtere Westfriese met een warm en stabiel gezin weinig meer over… Twee scheidingen, een derde zoon en diverse ingrepen om moeder natuur wat bij te sturen later, verkeert de afslankgoeroe naar verluidt in een enorme relatiecrisis. Waar ging het mis?

Voordat Sonja een nationale bekendheid werd, had ze het allemaal: geluk in het spel én de liefde. Vanuit haar vrijstaande huis in Spierdijk – onder de rook van Hoorn – lanceerde ze in 2005 haar eerste afslankboek. Een droom kwam uit, vertelde ze destijds. Want al jaren liep Sonja met het idee rond om haar praktijk als gewichtsconsulente meer body te geven met een eigen boek. 

Briljante marketing

Het was haar toenmalige echtgenoot Koen Lenting die de moeder van hun twee zoons, Tristan en Finn, op een briljante manier in de markt wist te zetten. Door haar boek eerst bij de toonbank van lokale supermarkten neer te leggen, ontstond een ware run op haar afslankmethode. Niet veel later sijpelde het ‘effectieve programma om af te vallen’ met begeleidende boodschappenlijstjes door buiten Westfriesland.

Het ging hard, de bekendheid van Sonja. Een tijdschrift startte met haar onder haar begeleiding een afvalchallenge, de grootste krant van Nederland bespeurde een nieuwe ster aan het firmament en binnen de kortste keren was Sonja niet meer van de buis weg te denken. So far, so good.

Militaire precisie

Ondertussen waren Sonja en haar gezin verhuisd naar een grotere woning in het nabij gelegen dorp waar zij opgroeide: Avenhorn. Vanuit het tuinhuis werd met de lancering van elk nieuw boek met militaire precisie een logistiek wonder verricht. Zelfs haar marketing managende man had er een fulltime job bij!

LEES OOK: Politie grijpt in bij ‘relatiedrama’ Sonja Bakker

Het werd steeds grootser, meeslepender. De ideeën bleven maar opborrelen bij de creatieve Sonja. Toen echter de ontwikkelde glossy en een gloednieuw gebouwd kantoorpand aan de rand van haar dorp een feit waren, vertoonde haar huwelijk de eerste barstjes.

De creativiteit van Sonja werd te veel uitgeput door haar man, zo legde ze uit. Een desastreus moment in haar huwelijk bleek toen de afslankkoningin afreisde naar Zuid-Frankrijk om te worden geïnterviewd door Rik Felderhof, voor zijn programma Villa Felderhof. Een, wat door henzelf werd omschreven als ,,diepe vriendschap” ontlook. 

Overspel

Verhalen over overspel gepleegd in het schrijvershuisje van Sonja in Schoorl deden de ronde. Iets dat overigens door zowel Rik als haar met klem is ontkend. Hoe het ook zat: het hielp de wankele relatie met Koen in elk geval op geen enkele manier en de scheiding in 2009 was onafwendbaar.

In 2011 komt Sonja oude bekende Jan Reus tegen. In haar jeugd had ze in een van zijn bloemenzaken gewerkt. Tijdens een weekeindje Barcelona waren de twee hoteldebotel van elkaar en een jaar later werd hun zoon Bram geboren. Het jaar erna, 2013, trouwen Jan en Sonja op Ibiza.

LEES OOK: Kijkers in shock door ‘verbouwde’ Sonja Bakker

Ibiza is overigens het partyeiland waar Sonja al jaren de bloemetjes buiten zet. Heel voorzichtig zijn kleine veranderingen aan haar uiterlijk al te zien, om te beginnen een hele bos met blonde extentions in haar haren. Het moet me nogal een feest zijn geweest op Ibiza met Jan. Verhalen over meer dan gezellige feestjes duiken om de haverklap op met als klap op de vuurpijl een ‘roman’ van het lichtste soort dat eigenlijk door echtgenoot Jan is geschreven, maar waaraan Sonja later haar eigen naam verbindt. De term: ‘platte eierkoekenseks’ was daarna geboren. De verkoopcijfers van het boek waren bedroevend laag voor een bestsellerschrijfster.

Opwelling

Ondanks alle party’s is het tussen Jan en Sonja, die in een opwelling in een peperdure oude burgemeesterswoning in Hoorn een bed & breakfast waren begonnen, steeds ongezelliger geworden. Dat blijkt als in 2017 de scheiding wordt aangekondigd. 

Niet lang na de breuk en de aanschaf van een villa in kunstenaarsdorp Bergen schiet Cupido echter opnieuw raak. Het is makelaar Barry van Suijdam voor wie Sonja als een blok is gevallen. De boomlange, sportieve krullenbol zou, getuige de vele, vele digitale liefdesverklaringen van de twee over en weer op sociale media, de liefde van haar leven zijn. En zij die van hem.

Gefluisterd wordt nu dat de twee al langer problemen hebben. Dat Sonja hem al vaker op de keitjes heeft willen zetten, maar dat telkens werd verzoend. Het verhaal in Story, over een uit de hand gelopen ruzie na afloop van een hopelijk corona-verantwoord feestje in Hoorn met politie-ingrijpen tot gevolg, lijkt een definitieve breuk te hebben veroorzaakt. Hoewel dat overigens vooralsnog niet is bevestigd.

Stijgende verbazing

Het publiek ziet een en ander met stijgende verbazing aan. Want was het niet vorige week nog dat Sonja aan de zijde van Barry overgelukkig haar nieuwe boek promootte? Hun liefde werd toen nog als vanzelfsprekend gezien. Het was het ,,volgebotoxte” gelaat van de afslankdiva dat veel werd besproken op Twitter. 

,,De zus van Connie Witteman?” vroeg menigeen zich af. Het meest treurige aan de hele situatie is, dat ze niet alleen wat op Witteman is gaan lijken met haar onherkenbaar geworden gezicht. Net als Connie overkwam, gaat het liefdesleven van Sonja ook niet altijd over rozen…

Wat schreven we eerder op DenD.nl:

Sonja Bakker
Sonja Bakker
Sonja Bakker verbouwd gezicht
Sonja Bakker
Sonja Bakker

Meer DenD