Sophie Hijlkema gaat in het Glazen Huis genieten van ieder moment

Sophie Hijlkema koestert warme gevoelens voor het Glazen Huis van NPO 3FM. Hijlkema is naast Barend van Deelen en Rob Janssen een van de drie 3FM-dj’s die van 18 tot en met 24 december plaatsnemen in het Glazen Huis in Amersfoort voor 3FM Serious Request.
De 30-jarige dj gaat van iedere seconde genieten, vertelt ze in gesprek met het ANP. “Serious Request staat voor mij voor verbondenheid en eenheid. Tegenwoordig doen veel mensen hun eigen ding. Kleine sociale dingen als de buschauffeur groeten is iets wat er al langzaam uit gaat. Serious Request straalt een warm gevoel uit van eenheid.”
Van 2004 tot 2017 hield 3FM jaarlijks in december een geldinzamelingsactie voor het Rode Kruis door dj’s een week lang op te sluiten in een Glazen Huis op een dieet van sapjes. Met het tegen betaling draaien van verzoeknummers van luisteraars en andere donaties zamelden zij geld in voor het goede doel. In 2018 en 2019 werd het format van Serious Request veranderd. In plaats van in een Glazen Huis, wandelden 3FM-dj’s door het hele land om geld in te zamelen. In 2020 werden zes dj’s opgesloten in een loods in Twente. In 2021 was het glazen huis terug, maar mocht er wél gegeten worden; de uitdaging lag daar bij de warmte in het huis. Dit jaar keert 3FM terug naar de ‘ouderwetse’ invulling van Serious Request.
Het meest dierbare Glazen Huis-moment van Sophie Hijlkema komt uit 2016, toen de ongeneeslijk zieke jongen Tijn 2,5 miljoen euro binnenhaalde door tegen betaling nagels van mensen te gaan lakken. “Een jongen die het zelf niet makkelijk had zette zich in voor anderen, dat is prachtig. Maar ook de rauwe emotie van dj’s door slaaptekort staat mij bij. En uiteraard kolkende mensenmassa’s buiten het huis. Want het gaat niet alleen om de dj’s, maar ook om mensen.”
Verantwoordelijkheid voor het goede doel
Voor Hijlkema wordt dit weliswaar de eerste editie in het Glazen Huis, maar niet de eerste Serious Request. In 2020 was Hijlkema een van de zes dj’s van 3FM die werden opgesloten in een loods op Twente Airport. De tijd vloog voorbij, zegt ze. “Het duurde een week, maar voor ik het wist was het alweer dag vijf.” Tijdens die week werd er geld opgehaald voor de bestrijding van het coronavirus. “Ik voelde veel verantwoordelijkheid voor het goede doel omdat we de donaties binnen zagen stromen.”
Dit jaar gaat de opbrengst van de actie naar Het Vergeten Kind, een stichting die zich inzet voor kinderen in Nederland die niet veilig en liefdevol opgroeien. “Dat goede doel voelt heel dichtbij”, zegt Hijlkema. “Ik heb zelf gelukkig alle aandacht en liefde gekregen, maar dat gun je ieder kind.”
BuzzE