TV-column: Armoede bij de talkshows aan het eind van 2019

tv-column|TV-column
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Als we aan het einde van 2019 de temperatuur meten bij de talkshows op de Nederlandse tv dan is het voor hen de hoogste tijd om snel een Eerste Hulp op te zoeken.

Want na het vertrek van EVA JINEK naar RTL, het sprintje van JEROEN PAUW naar dezelfde uitgang, het (mogelijke) aanstaande afscheid van MATTHIJS VAN NIEUWKERK, de tegenvallende BEAU en WILFRED GENEE, de dramatische kijkcijfers voor MEREL WESTRIK én na het hardhandig afserveren van HUMBERTO TAN en TWAN HUYS is er maar een conclusie te trekken: het is armoede aan de praattafel.

TV-column

 

 

 

De talkshows hebben zich de laatste tien jaar een plek toegeëigend in het medialandschap met hun redacties (en op de achtergrond enkele productiehuizen met fijne financiële belangen) die er vooral op uit zijn om die avond flink te scoren. Redacties zijn nogal eenzijdig samengesteld en bestaan grotendeels uit een rondreizend, inwisselbaar freelancerskorps. In de zomerstop kunnen ze naar het UWV om in september weer elders aan de slag te gaan.

De talkshows hebben de functie van de traditionele dagbladen, die het patent hadden op HET GESPREK VAN DE DAG, grotendeels weten over te nemen. Wie aan tafel wordt genodigd hangt af van het hoge vriendjesgehalte en het dagelijkse armpje drukken met de concurrentie om de gast van de dag naar de studio te loodsen.

De Wereld Draait Door is daarvan het ultieme voorbeeld met een colonne afgezaagde gasten bestaande uit Peter (3X), Prem, Jort, Eric, Barbara, Robert en ga verder het bekende rijtje maar af. De hijgerigheid, en tegelijkertijd de onnozelheid, vertaalde zich door onlangs de veroordeelde kalifaatmevrouw een podium te geven bij MARGRIET VAN DER LINDEN.

Wie de balans opmaakt aan het einde van 2019 stelt vast dat tv-kijken nog lang niet dood is. Hilversum boekt successen met vooral omgekatte BBC-formats en de commerciëlen slagen er nog steeds in om miljoenen Nederlanders te laten kijken naar talentenjachten als The Voice en andere entertainmentprogramma’s. RTL scoorde met journalistiek onderzoek naar het wanbeleid bij de Belastingdienst inzake de oudertoeslagen en heel langzaam begeeft Talpa zich ook op het jouralistieke pad.

Maar het legioen dat nu klaarstaat om het gat van Eva en Jeroen op NPO1 te vullen, moet het ergste vrezen. Het gros zal belanden op de pijnbank van de kijkcijfers. Ook Eva Jinek, die zich zelf heeft ontworsteld aan de Balkenendenorm en nu publiek probeert te trekken a la Madonna in een Lamborghini en een gouden tand, moet het ergste vrezen.

De talkshow, een versimpelde vorm van radiomaken vastgelegd door een tv-camera, gaat barre tijden tegemoet.

 

Tags

BEAUDWDDEVA JINEKJEROEN PAUWMARGRIET VAN DER LINDENMATTHIJS VAN NIEUWKERKMEDIALANEMEREL WESTRIKRTLRTL NIEUWS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck