Veel recordtransfers bij clubs die Europees spelen

Bijna de helft van het aantal clubs dat zich heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League brak deze zomer het eigen transferrecord. Onderzoek van de Europese voetbalbond UEFA wees uit dat 47 procent van de clubs in de afgelopen transferperiode meer geld dan ooit uitgaf aan een nieuwe speler. Van de deelnemers aan de Europa League verbrak 40 procent het eigen transferrecord.

De duurste aankoop van landskampioen Ajax was Quincy Promes, die voor 15,7 miljoen euro overkwam van Sevilla. Dat bedrag kan via enkele bonussen oplopen tot 17,2 miljoen euro, waarmee Promes dan de duurste Ajacied ooit zou worden. Dat is nu Miralem Sulejmani, met iets meer dan 16 miljoen euro.

De tachtig clubs die Europees actief zijn (32 in de Champions League, 48 in de Europa League) gaven gezamenlijk zo’n 4 miljard euro uit aan nieuwe spelers. Dat is maar liefst 55 procent meer dan vorig jaar. Deze clubs ontvingen bij elkaar 3,7 miljard euro aan uitgaande transfers. Opvallend genoeg werd net zoveel geld uitgegeven aan aanvallers als aan verdedigers, aan beide 1,4 miljard euro. Voor keepers werd 200 miljoen euro uitgetrokken, voor middenvelders ongeveer 1 miljard. Bijna de helft van al het geld werd uitgegeven aan spelers tussen de 21 en 24 jaar. Slechts 7 procent ging naar spelers die ouder zijn dan 28 jaar.

Uit alle cijfertjes die de UEFA presenteerde, blijkt dat bij Ajax afgelopen seizoen gemiddeld de meeste doelpunten vielen in een wedstrijd: 3,5.

 

BUZZS