Vraag het aan Maaike februari

Maaike
Door: DitjesDatjes
27-01-2019

Geld lenen

,,Twee jaar geleden leende ik een goede vriendin een flinke som geld. Zij had dat toen hard nodig. Ze had behoorlijk veel geldzorgen, kon haar huur niet betalen en zat in de stress. Het is allemaal goed gekomen en ze heeft inmiddels een fulltime baan. Ze koopt prachtige spullen, dat vind ik prima. Maar mijn geld heb ik nog steeds niet terug (en dan heb ik het niet over vijftig euro). Ik sta niet in het rood en heb geld genoeg maar het voelt wel verkeerd dat ze er helemaal niet mee bezig is. En op de een of andere manier vind ik het gênant om erover te beginnen.”

T.S. uit L.

,,Daar is niks gênants aan. Praten over geld is zeker in jullie geval hard nodig. Natuurlijk moet jij je geld terugvragen en wel meteen! Je hebt het haar geleend. Misschien denkt ze wel dat jij het haar geschonken hebt, en juist daarom moet je het bespreekbaar maken. Hoog tijd om er duidelijk over te communiceren. Heb je destijds niet iets afgesproken over hoe ze je terug ging betalen? Je hebt best kans dat ze het gewoon glad vergeten is nu het zoveel beter met haar gaat. Gewoon over beginnen. Of je het zelf thuis wel of niet breed hebt, heeft er trouwens niks mee te maken. Jij hebt het haar geleend en zij moet het terugbetalen. Punt.”

Hij is nog close met zijn ex

,,Ik heb drie maanden een nieuwe vriend, Bjorn en ik ben blij en gelukkig met hem. Hij is alleen erg close met z’n ex. Ze eten elke week samen en sinds ik in the picture ben heb ik het gevoel dat zij de band alleen maar sterker wil aanschroeven, het is echt een manipulerend type. Nu heeft Bjorn een afspraak afgezegd om bij mijn ouders te gaan eten vanwege hun wekelijkse date, en dat vond ik eigenlijk te ver gaan. Moet ik er nu wel of niet een zaak van maken?”

M.B uit R.

,,Zoals zij hun relatie in stand wilden houden, was prima want het werkte. Maar nu heeft een van de twee een relatie en daar moet je rekening mee houden. Zolang je je ongerief niet laat merken, gaan zij er uiteraard mee door want er is een gewoonte ontstaan. Geef gewoon eerlijk aan dat je er problemen mee hebt en het niet prettig vindt dat ze elkaar zo vaak zien. Misschien kan Bjorn er een maandelijks uitje van maken? Zeker in de eerste fase van een nieuwe relatie moet dat geen enkel probleem zijn. Probeer het bij jou en hem te laten, en de ex, ook al is ze manipulerend, niet als nare feeks weg te zetten. Hoe dan ook: jij moet je eigen grenzen aangeven en hoeft je niet aan hem aan te passen in deze. ”

Probleem van de maand:

Nog steeds maagd

,,Ik schaam me verschrikkelijk: ik ben 35 en nog steeds maagd. Dat frustreert me enorm. Als tiener heb ik met veel verschillende jongens gezoend maar mijn vader heeft me altijd ingepeperd dat ik voorzichtig moest omgaan met mijn maagdelijkheid. Ik hield altijd de boot af. En nu voelt het alsof ik de boot heb gemist. Vrienden hebben nu gezinnen en ik heb niet eens een serieuze relatie! Ik heb in al die jaren maar één echte relatie gehad, die duurde vijf maanden. Dat is alweer tien jaar geleden en ik begin werkelijk aan mezelf te twijfelen.”

L.N. uit S.

,,Wat een vervelend gevoel moet dat zijn. Ik vrees dat met de jaren de focus alleen maar erger wordt. De kunst is dat je het moet ‘loslaten’. Ga leven, genieten en als het bij een date blijft, is het ook goed. Loslaten is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar het is zonde om jezelf helemaal gek te maken. Ik krijg de indruk dat je vader een grote invloed heeft gehad op je denkbeeld rondom seks en vrijen. Als de situatie je zo hoog blijft zitten kun je wellicht professionele hulp zoeken. Therapie kan een goede investering in jezelf zijn.”

Meer DenD