Emile neemt het er van: Lekker makkelijk maaien

Emile Logo
Door: DitjesDatjes
17-06-2017

,,Wij hebben een flinke siertuin van 3000 vierkante meter. Nu ik het rustiger heb gekregen, doe ik het onderhoud grotendeels zelf. Voor het grote werk schakel ik overbuurman en dorpshovenier Jan-Willem in. Hij kan uitstekend snoeien en dat vereist toch enig vakmanschap. Het minst tijdrovende werk is het gras maaien. Dat doe ik met een zitmaaier die het gras als het ware weer in de grond verpulvert zodat je nooit iets hoeft op te ruimen. Als enige in de buurt maai ik ook het dijkvak. De rest laat dit door het waterschap doen, maar die komt slechts twee keer per seizoen zodat de dijk meestal een hoog onkruidfestival is. Voor de dijk gebruik ik een vierwiel aangedreven benzinemaaier.”

Prutsen

,,Sinds enige tijd ben ik ook eigenaar van een Husqvarna robotmaaier. Die gebruik ik voor het grasveld aan de voorkant van het huis. Het verkopende bedrijf installeerde de maaier en dat lijkt me beter dan dat je zelf gaat prutsen. Je moet een laadstation plaatsen waar de robotmaaier zich kan opladen en je moet, even onder de grond, een grensdraad aanleggen. Binnen deze draad bevindt zich het werkterrein van de robotmaaier, in mijn geval type 310. Het bedrijf heeft een speciaal machientje waardoor de draad snel ondergronds werd aangelegd. Deze robotmaaier maait ongeveer 55 vierkante meter per uur. Ons gazon aan de voorzijde is 400 vierkante meter dus hij doet er 7,5 uur over. De maaier is via de timer ingesteld om van 8 tot 8 te maaien. Althans, een uur maaien en daarna een uur opladen. Het onderhoud is een fluitje van een cent. Wel moet je regelmatig de messen controleren of ze nog scherp zijn. In de winter zet je de robot in de schuur.

Ik heb er twee nodig

De robotmaaier doet al sinds eind maart moeiteloos zijn werk. Hij rookt, drinkt en zeurt niet en is ook nog niet ziek geweest. Dit type is te koop voor circa 1645 euro en kan 800 vierkante meter gras aan. Er zijn robotmaaiers, bijvoorbeeld van Gardena, die bijna de helft goedkoper zijn. Husqvarna is wel een gevestigde naam en marktleider. Als je een robotmaaier overweegt, moet je wel over een flink grasveld beschikken. Ik heb er eigenlijk twee nodig, want achter ligt nog een grasveld van 700 vierkante meter. Ik weet niet of ik mettertijd een tweede robotmaaier aanschaf. Aan de andere kant is onze zitmaaier al een jaar of twaalf oud en een nieuwe kost circa 4.000 euro dus twee robotmaaiers is een alternatief. Maar dan mis ik wel mijn zitmaaier waar je ook een karretje aan kan vasthaken.”

Een flinke bui is het beste

,,De robotmaaier doet vrijwel geruisloos zijn werk. Ik weet alleen niet hoe lang de accu’s meegaan, want die vervangen is een dure aangelegenheid. Wel is het zo, dat de accu’s steeds langer meegaan. De maaiers worden relatief weinig gestolen omdat je er niets aan hebt als je de pincode niet weet. De duurdere modellen hebben trouwens een anti-diefstalalarm en kunnen grasvelden van meer dan 2.000 vierkante meter aan. In de voorbije warme weken groeide ons gras nauwelijks en heb ik de robot anderhalve week uitgezet, omdat het gras eigenlijk geen tijd kreeg om te groeien. Het grasveld voor is sowieso nogal lelijk door al het onkruid dat van de dijk waait. Je kunt er voor een kapitaal mest en andere stoffen op gooien, maar dat helpt slechts tijdelijk. Een flinke bui is nog het beste. De verkoop van de robotmaaiers loopt uitstekend.”

Nu moet ik dat ding nog een naam geven.

Heb jij een suggestie?

Mail mij op: [email protected]

 

 

Meer DenD