Weg met die omatips 

Door: DitjesDatjes
25-05-2018

Er bestaan allerlei ‘omatips’ voor kleine ongemakken aan uw lichaam waarvoor je niet zo snel naar de huisarts gaat. Zo zou een tortelduif in een kooitje uitstekend helpen tegen gordelroos.  

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Meestal hebben deze adviezen geen enkele zin, of zijn sterk af te raden.  Zo wordt in menige tuin de barbecue ontstoken. Een brandplek, meestal aan de vingers, komt regelmatig voor.  Er zijn mensen die allerlei smeerseltjes op de brandwond doen in de veronderstelling dat de pijn snel vermindert. Onzin, het beste is gewoon koelen met zacht stromend, lauw leidingwater en dat minstens tien minuten. Daarna de wond bedekken met verband.  

Keelpijn is een veelvoorkomende ergernis. Er zijn mensen die een theedoek nat maken met heet water en om de hals doen. Of gorgelen met zout water.  Of zelfs water met een paar druppeltjes jodium. Allemaal flauwekul. Na een of twee dagen verdwijnt de pijn vanzelf, wat u ook slikt of gorgelt. Tijdens het ongemak veel water drinken, twee paracetamolletjes nemen als u gaat slapen en een waterijsje kan ook geen kwaad.  

 Een aft is een buitengewoon vervelend en pijnlijk zweertje. Een lezeres schreef me dat ze in 1962 de vaat met groene zeep deed en daarna nooit meer last had van aften.  Verzin het maar eens! U moet gewoon aanstipvloeistof kopen en de mond vaak spoelen met mondspoeling op basis van chloorhexidine.  

De zomer staat voor de deur en dan loopt u een verhoogde kans op zonnebrand.  De pijn van een lichte zonnebrand wordt met allerlei middeltjes bestreden zoals schijfjes komkommer en wat dacht u van eiwit van een ei op de plek smeren.  

 U moet bij oppervlakkige verbrandingen een kwartiertje onder een lauw warme douche gaan staan of in bad en daarna de huid drogen en insmeren met een goede aftersun gel of lotion. Dat een paar keer per dag herhalen en slik gerust een paar aspirientjes. Is de verbranding erger, dan meteen naar de huisarts.  

 Hele volksstammen lijken verslaafd aan een lippenbalsem zoals Labello en Blistex. Er werd ooit beweerd dat hoe meer balsem je gebruikt, hoe schraler de lippen worden.  Dat schijnt onwaar te zijn. Zelf smeerde ik vroeger ook de hele dag. Daar ben ik een jaar of tien geleden abrupt mee gestopt. Ik heb toen afgeleerd om mijn lippen steeds met mijn  tong te bevochtigen. Sindsdien nooit meer last van droge lippen.  

 


Winkel van de maand 

 Een snoepje van een winkel 

In 1845 begon J. van der Kolk met het maken van Zwolse Balletjes in de kelder van zijn kruidenierswinkel.  Het is een ambachtelijk gemaakt snoepje, gestoken uit suikerdeeg. Daar worden verschillende smaken aan toegevoegd zoals mokka, kaneel, vanille en fruitsmaken.  

De balletjes worden nog steeds in de kelder gemaakt. Het suikerdeeg wordt op een met water gekoelde tafel gegoten, zodat een kneedbare massa ontstaat. Van deze massa worden repen deeg gemaakt. Deze nog warme repen worden daarna door een wals gevoerd waarna aan het eind het inmiddels afgekoelde deeg in kussentjes uiteenvalt. Overigens zijn de balletjes niet rond. Balletjes was Zwols dialect voor snoep.  

In de winkel wordt ook allerlei ander (ouderwets) snoepgoed verkocht zoals massee, polkabrokken, kaneelstokken, haverstro, wijnballen en drop. 

Maar daar kan eigenares Wies Dull niet van rondkomen. Daarom worden ook souvenirs en streekproducten verkocht zoals Zwols bier van Hettinga, mosterd en honing.  

 Het is ook een Toeristisch Informatiepunt.  Wies zegt:  ,,Ik organiseer ook stadswandelingen. Ik heb liefst 25 mensen die dit doen, het is een groot succes.”  

De winkel is nog hetzelfde ingericht als in 1845 en een omweg waard. Het is een gratis openluchtmuseumpje, maar koop dan wel wat, want Wies kan niet van de wind leven.  

 

Het Zwolse Balletjeshuis 

Grote Kerkplein 13 Zwolle 

Zie ook zwolseballetjes.nl  

 


 Helpt ’t of helpt ’t niet 

 Ontkalken met azijn 

Mevrouw Rosema-Jonkers ontkalkt haar waterkoker en koffiezetapparaat met natuurazijn.  Het is volgens haar veel voordeliger dan schoonmaakazijn.  

Mevrouw vergist zich.  

Schoonmaakazijn  is veel goedkoper dan natuurazijn en bevat 6 tot 8 procent azijn. Het is  twee keer krachtiger dan natuurazijn en daarom zo geschikt voor schoonmaakactiviteiten.  Schoonmaak- of huishoudazijn is niet geschikt voor consumptie. 

Het helpt inderdaad uitstekend als u het puur gebruikt.  Wel de waterkoker en de koffiekan  goed uitspoelen met water want een kopje koffieazijn is niet lekker. 

Er zijn lezers die schoonmaakazijn ook gebruiken om hun  espressoapparaat of Senseo te ontkalken. De fabrikanten raden dit ten zeerste af, omdat de leidingen dan kapot kunnen gaan.  Ik denk echter dat de fabrikanten ontzettend veel geld verdienen aan de peperdure zakjes ontkalker. Niettemin raad ik het gebruik van azijn  ook af. Ik wil niet dat u straks met een kapotte machine zit en ik de schuldige ben. Maar mevrouw Denneboom trekt zich daar niets van aan: ,,Ik heb mijn Senseo al tig keer met azijn ontkalkt. Niks aan de hand.”  

 


Tips van de maand 

 Muizen 

De vader van de Italiaanse Maddalena Bajna die in Amsterdam woont, heeft in zijn grote tuin in Italië veel olijf-, sinaasappel- en citroenbomen. Muizen willen daar graag aan peuzelen, maar daar heeft hij geen kast van. Hij plant heel veel munt, maar ook eucalyptus en basilicum en de muizen blijven weg.  

 Sticker

Christien van Baarle vindt dat het in haar kledingkast vaak lastig om te zien of een kledingstuk blauw, bruin of zwart is. Daarom heeft ze op de hangers stickers geplakt met de kleur en dat werkt uitstekend.  

 Halfvol  

De cadeaubon gaat naar Johanna Wijnen uit Etten-Leur. Het is geen tip maar een leuke anekdote. 

Haar neefje van zeven jaar was eens op bezoek en hij is gek op chocomel.  

Johanna vertelt: ,,Toen ik hem op een warme zomerdag uit school moest halen, gaf ik hem een pakje chocomel. Lekker koud uit de koelkast. Hij had veel dorst en dronk het in recordtijd op. Hij keek verontwaardigd en vond dat er wel erg weinig chocomel in het pakje zat. Mijn neefje kon nog maar net lezen en zag dat er op het pakje halfvolstond. Hij zei: ‘O, nu begrijp ik waarom het zo vlug leeg is. Het is halfvol.’”   

Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl  

Meer DenD