Windsurfster De Geus is ook fysio: ik raad het topsporters aan

Door:
20-01-2020

Windsurfster Lilian de Geus is naast haar drukke bestaan als topsporter ook fysiotherapeute. Zodra ze terugkomt van haar buitenlandse wedstrijden wil ze direct aan de slag als inval-fysiotherapeute. “Hop, invallen! Ik raad iedereen altijd aan om iets van studie of werk ernaast te doen. Het is volgens mij erg goed voor topsporters om iets erbij te hebben. Je hebt echt wel die ruimte daarvoor en je moet ook denken aan de tijd na je topsportcarrière. Veel topsporters doen niks en dat is misschien ook wel de reden dat veel sporters in een zwart gat vallen.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zelf kan ze het zich niet voorstellen om in een zwart gat terecht te komen, zegt De Geus in gesprek met het ANP. De wereldkampioene van 2018 in de RS:X-klasse werkt om haar wedstrijden heen als fysio om even met iets anders bezig te zijn. “Het is goed om met andere dingen bezig te zijn. Naast mijn topsport heb ik ook vrije tijd. Dan wil ik niet alleen maar sporten, maar ook met mijn hoofd bezig zijn. Dus dan vind ik het wel een leuke combinatie.”

“Het is belangrijk voor mij om momenten even uit de sport te zijn. Mijn lichaam rust geven en andere dingen prikkelen. Ik vind het fijn om mijn kennis over te brengen naar mijn patiënten. Ik kan vanuit de sport veel meenemen naar de fysiotherapie. Ik wil met het windsurfen aan de top blijven om uiteindelijk goud te halen. In het werk doe je dat ook. Steeds bezig blijven en aan je kennis werken. Ik denk dat deze combinatie heel leerzaam voor mij is als mens. En sommige perioden kan ik het ook heel goed combineren en dat begrijpt mijn coach dan ook.”

Volledige focus op Tokio

Een kleine tweehonderd dagen voor de Olympische Spelen van Tokio heeft De Geus besloten om alleen maar te windsurfen. “Ik vind het lastig om rust te nemen en nu moet ik wel. Alles voor de olympische medaille, dus de volledige focus ligt op Tokio.”

En na de Spelen wil ze in principe weer gaan werken als fysiotherapeute, alleen kan een topprestatie op de Spelen haar wereld op de kop zetten. “Het is lastig om nu al te zeggen wat ik ga doen na Tokio. Als ik daar goud pak, wie weet wat er dan allemaal op mij afkomt.”

 

BUZZS

 

 

Meer DenD