Winkel van de maand: Bakker Bril: een dekselse winkel!

Door: Ditjes en Datjes
26-12-2020

De ambachtelijke bakkerij Bril &  Zonen in Voorst bij Zutphen is een begrip. Voor de krentenbroden, speculaas en gevulde koeken komen mensen uit heel het land langs. In het meer dan 200 jaar oude monumentale pand met koffie- en theeschenkerij en groot terras wordt al sinds 1852 gebakken. Nu door de vijfde en zesde generatie. Dat zijn Paul en zijn zonen Matthieu en Lion

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Paul (59) praat met hetzelfde dialect als plaatsgenoot en oud-wielrenner Henk Lubberding. Hij zegt: ,,Ik sta al bijna 43 jaar in de bakkerij. Volgend jaar kan ik stoppen, maar ik denk dat ik gewoon doorga. Het is veel te leuk en ik wil ook de sociale contacten niet missen.” 

De bekende recepten werden door zijn vader en grootvader bedacht. De gevulde koeken hebben een heel andere vorm dan de bekende met het nootje. Paul legt uit: ,,We leggen het deeg uit en steken de koeken dan uit met een oude deksel van zo’n potje oploskoffie van Nescafé. Dat deed mijn vader voor het eerst in de jaren zeventig. Ik weet niet eens of die deksels nog bestaan maar ook in de jaren zeventig kwam hier toevallig een hoge pief van Nescafé in de winkel en wij vertelden over de deksel. Een paar weken later werd een doos met meer dan honderd deksels met de post bezorgd. Die gebruiken we nog steeds.” 

Bakker Bril 

Rijksstraatweg 24 

Voorst 

Bakkerijbril.nl  

Emile Bode

Meer DenD