Zombie-apocalyps onder de loep op Lowlands

Door:
20-08-2017

BIDDINGHUIZEN – Er waart een zeer besmettelijke ziekte rond op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen. Geïnfecteerden veranderen in levende doden en het virus grijpt in moordend tempo om zich heen. Op een groot scherm in de Lowlands Science-tent is goed te zien hoe snel het zombievirus onder de festivalgangers verspreidt.

Onderzoekers houden op het scherm de honderden groene en rode stipjes op de plattegrond van het festivalterrein nauwlettend in de gaten. “We hebben net een zombie losgelaten bij de India en zien nu al over het hele terrein geïnfecteerden. Nu zelfs in de buurt van de Alpha. We snappen nog niet helemaal hoe dat kan.”

Onder de noemer Lowlands Science mogen elk jaar een aantal wetenschappers het festivalpubliek op Lowlands gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Zo verzamelen gezondheidsonderzoekers van de GGD’s Flevoland en Amsterdam, de Vrije Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de treffende slogan ‘overleef jij de virtuele zombie epidemie?’ onderzoeksobjecten voor een studie naar de verspreiding van infectieziekten.

App

Festivalgangers downloaden een app op hun telefoon waarmee de onderzoekers kunnen monitoren hoe vaak Lowlanders dicht genoeg bij anderen in de buurt komen om een virus over te dragen. “Dit is voor ons heel dankbare informatie”, vertelt een van de onderzoekers. “Op deze manier krijgen we inzicht in de contactpatronen van zowel ‘gezonde’ als ‘zieke’ mensen. Dat is uniek. Normaal zien wij alleen zieke mensen en berekenen we de contactpatronen van gezonde mensen met computermodellen.” De zombieonderzoekers hebben het razend druk dit weekend. “We hoopten op duizend deelnemers. Misschien waren we met vijfhonderd proefpersonen al blij geweest. Maar de afgelopen drie dagen hebben al meer dan zevenduizend festivalbezoekers meegedaan. Dat levert ons een ongekende hoeveelheid data op die we heel dankbaar gebruiken in verder onderzoek.”

Festivalgangers die niet het risico willen lopen een zombievirus onder de leden te krijgen, maar wel een bijdrage willen leveren aan de wetenschap kunnen ook bijvoorbeeld laten testen of hun relatie op basis van hun DNA levensvatbaar is. Of laten onderzoeken hoe ze zwalken na bepaalde hoeveelheden alcohol, of proberen te typen met enkel hun hersenen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD