Zorgeloos op vakantie

Vakantiechecklist|Zorgeloos op vakantie|Zorgeloos op vakantie|Zorgeloos op vakantie
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Tijdens je vakantie wil je alleen maar genieten. Op tegenslagen en stress zit je niet te wachten. Goed voorbereid op reis gaan is daarom een must. Maak ruim van tevoren een checklist zodat je vakantie zonder zorgen begint.

 

Zorgeloos op vakantie
Corbis

 

Voor een goede start is het handig als je je een beetje verdiept in je vakantiebestemming. Twee weken op een ligbedje bij het zwembad van een all inclusive resort aan de Costa del Sol vergt nu eenmaal een andere voorbereiding dan een trektocht door de Surinaamse jungle. En wat neem je mee als je met het gezin naar de camping in Zuid-Frankrijk rijdt? Je wilt immers niet dat de kinderen bij Utrecht al vragen of ze er bijna zijn en het eerste achterbankgevecht begint. Het Donald Duck vakantieboek mag dan zeker niet ontbreken op je checklist. Afleveringen van Bassie & Adriaan doen het ook nog altijd goed op de iPad. Vergeet voor je eigen reisplezier niet de koptelefoons mee te nemen!

 

Zorgeloos op vakantie
Corbis

 

Verzekeren

Als je je vakantie boekt, kijk dan eens, zeker als je gaat vliegen, of je paspoort nog geldig is. Verblijf je aan de Duitse Moezel dan hoef je niet te kijken op de website van de GGD, maar vlieg je naar een of andere tropische bestemming dan kan het handig zijn je te laten vaccineren. Verschillende infectieziekten die in verre landen voorkomen kunnen de vakantie behoorlijk bederven en hebben soms zelfs impact op je verdere leven. Kijk voor meer informatie over vaccineren op Klmhealthservices.com of vraag het je eigen huisarts. Kom je er pas op het laatste moment achter dat vaccinatie toch handig was geweest, dan kan dit á la minute op Schiphol. Loop je verzekeringen eens na en denk ook aan de zorgpas. Want je moet er niet aan denken dat je tijdens je vakantie niet meer op het strand, maar in het ziekenhuis komt te liggen. De European Health Insurance Card (EHIC) is de Europese gezondheidskaart en geeft recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Op deze pas staat alle informatie die zorgverleners in het buitenland nodig hebben. De EHIC is geldig in landen die vallen binnen de EU en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Madeconië en Australië. Een reisverzekering is geen overbodige luxe. De basisverzekering dekt alleen de kosten op basis van de prijs van de behandeling in Nederland. Als de medische zorg in het buitenland duurder is, moet je het verschil in prijs zelf betalen. Een reisverzekering voorkomt dat. Je bent dan niet alleen verzekerd voor zorg in het buitenland maar ook tegen diefstal en schade. En wat dacht je van pech onderweg met de auto? Moet je medicijnen meenemen, let er dan op dat ze niet onder de Opiumwet van het desbetreffende land vallen! Dat geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen en pijnstillers. Je hebt dan een officiële verklaring nodig om ze mee te mogen nemen.

 

Zorgeloos op vakantie

 

Financiën

Laat het je bank weten als je buiten Europa op reis gaat. In verband met fraude zijn pinpassen standaard geblokkeerd voor pinnen buiten Europa. Check je saldo voor vertrek en zorg dat je kunt inloggen bij internetbankieren. Bewaar je bankpassen op verschillende plekken in de bagage, dan ben je bij diefstal niet alles in één keer kwijt. Ook een handige tip: maak een lijstje met de nummers van alle passen en de alarmnummers. Bewaar dit in je webmail. Wordt je betaalpas gestolen, dan kun je snel actie ondernemen en alles laten blokkeren. Ook andere belangrijke nummers en kopieën van je paspoort, rijbewijs en verzekeringspapieren kun je het beste voor vertrek naar jezelf mailen. Mocht je tijdens de vakantie iets kwijtraken, dan kun je alle noodzakelijke informatie snel en eenvoudig via je webmail raadplegen.

 

Thuisblijvers

Hoewel tegenwoordig vrijwel iedereen ook tijdens de vakantie goed mobiel bereikbaar is, is het raadzaam het thuisfront precies te laten weten waar je je bevindt. Laat verblijfadressen en telefoonnummers achter. En vergeet niet de buren in te lichten dat je op vakantie bent. Er bestaan een paar handige websites voor een goed voorbereide vakantie. De ANWB heeft op haar website zelfs een checklist per type vakantie. Print deze uit en vink af wat je al hebt ingepakt. Zo hoef je niets te vergeten. Prettige vakantie!


Tekst: Jeroen van der Weijden

Tags

ANWBFRANKRIJKVAKANTIEZWEMBAD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck