Zuid-Koreaanse schaatsers langer geschorst na alcoholgebruik

Het olympisch comité van Zuid-Korea heeft de straf voor vijf schaatsers, die waren betrapt op het nuttigen van alcohol in het nationale trainingscentrum, verhoogd naar een schorsing van een half jaar. De schaatsbond van het land had de vijf eerder voor twee maanden geschorst. Door de uitsluiting missen de schaatsers eind oktober de selectiewedstrijden voor het komende seizoen. Hoofdcoach Lee In-sik is voor een maand geschorst en alle leden van het team moeten een taakstraf van 24 uur verrichten.

Kim Tae-yun, Kim Cheol-min, Kim Jun-ho, Kim Jin-su en Noh Jun-soo waren eind juni betrapt op het drinken van alcohol, wat in het trainingscentrum streng verboden is. Dat gebeurde twee dagen nadat het nationale shorttrackteam was weggestuurd van het trainingscentrum wegens een incident van seksueel overschrijdend gedrag van twee shorttrackers. Hyo-jun Lim, de regerend wereldkampioen shorttrack, werd vorige week door de Koreaanse schaatsbond KSU voor een jaar geschorst.

De bond had al aangekondigd strenger te gaan handhaven nadat shorttrackster Shim Suk-hee haar coach Cho Jae-beom in januari beschuldigde van jarenlang seksueel misbruik. De strafzaak hierover loopt nog.

Van de vijf langebaanschaatsers is Kim Tae-yun de bekendste. Hij veroverde bij de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018 brons op de 1000 meter. Kim Jun-ho won afgelopen seizoen brons tijdens een wereldbekerwedstrijd in Hamar op de 500 meter.

 

BUZZS