Zwerven door Sardinië  

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Je kan natuurlijk naar Sardinië af reizen om te luieren aan één van de prachtige, hagelwitte stranden, maar eerlijk gezegd doe je daar het eiland onvoldoende recht mee. Beter is het om stranddagen af te wisselen met dagtochtjes naar vergeten dorpjes en spectaculaire landschappen. Sardinië heeft namelijk veel te bieden. 

Schilderachtig

Neem nu het bijvoorbeeld het schilderachtige stadje Alghero aan de westkust van het eiland. Nadat het 300 jaar geleden het juk van de Spaanse overheersing van zich afwierp, zijn de Catalaanse invloeden nog overal in het straatbeeld zichtbaar. Het komt de sfeer in het oude centrum, dat op een landtong ligt, volledig ten goede. De promenade langs oude bastions en stadsmuren, de smalle straatjes en de gezellige winkeltjes, restaurantjes en barretjes doen vervlogen tijden herleven. 

We verblijven net buiten de stad in een zogenoemd countryhouseOp het bijbehorende grote terras snuiven we de Sardijnse florageuren op en genieten van de intense stilte, die luid onderbroken wordt door het gezang van krekels. Het is begin juli en het landschap staat in volle bloei. Hoog zomer is dat wel anders want dan teisteren bosbranden regelmatig de dan uitgedroogde natuur  

Na een kortstondig bezoek aan de verblijfplaats van watergod Neptunus in de nabijheid van de kliffen van Punta del Giglio, reizen we door naar de mandenvlechters van CastelsardoDe oude stad met zijn indrukwekkende kasteel ligt hoog op een steile rots aan zee. In de smalle, autovrije, stegen vlechten verweerde vrouwen hun bonte manden in elkaar. Het plaatselijke museum geeft een bijzonder goed overzicht van de diverse kunstvlechtwerken en de technieken.  

Olbia

Wij gebruiken de gezellige havenplaats Olbia als uitvalsbasis voor ons bezoek aan Sardinië. Olbia heeft niet alleen een grote veerhaven, waar dagelijks veerboten vanaf het ‘vaste’ land en Corsica aankomen, maar ook een belangrijke luchthaven. Met een huurauto doorkruisen we Costa Smeralda, ofwel de Smaragdkust. Een populaire vakantiebestemming met prachtige parelwitte stranden en een azuurblauwe zeeHet rotsachtige landschap is besprenkeld met grote vakantieparken, pastelkleurige bungalows, luxe hotels en massale campingsHet protserige stadje Porto Cervo is de hoofdstad van dit kustgebied en een verblijfplaats voor de rijken der aardeDe exclusieve boetieks van de grote modemerken vechten om de aandacht van klantende grote jachthaven met super-de-luxe schepen doet ons vergapen en de vijfsterren-restaurants met Russische menukaarten doet ons realiseren dat je toch beter elders de lunch of diner kan gebruiken 

Nu is het vinden van een betaalbaar restaurant, trattoria of osteria geen enkel probleem. Overal in de dorpjes en langs de doorgaande wegen zijn er volop eetgelegenheden. Natuurlijk pizza, maar de overheerlijke vis- en gebraden of geroosterde vleesgerechten moeten toch echt geproefd worden. Ter begeleiding van de maaltijd wordt altijd het traditionele, flinterdunne herderbrood, Pane Carasau, aangeboden. Een lekkernij, zeker in combinatie met Pecorino of Sardijnse salami.  

Een wandeling waard is de klim naar de Berenrots in de nabijheid van het stadje Palau. Het is een  grillige berglandschap met bizar gevormde granietrotsen en biedt een fantastisch uitzicht over de eilanden van de Maddelana-archipel.  

Minstens zo mooi is de regio in het oosten van Sardinïe, dat in de volksmond ‘Barbagia’ – ofwel Land der Barbaren – wordt genoemd. In dorpen rondom het Gennargentu Nationale Park kan het oorspronkelijke – rustige –  Sardijnse leven nog ervaren worden. We hebben echter onvoldoende tijd om alles goed op ons te laten inwerken. Op een terras aan de aperativo met overheerlijke snacks maken we al plannen voor een volgend bezoek. Zwerven door Sardinië in het late voorjaar is ons bijzonder goed gevallen. 

 

Reisinformatie: 

Sardin is te bereiken via de luchthavens van GagliariAlghero of OlbiaTransaviaEasyjet en Ryanair vliegen enkele malen per week in april – oktober naar het eiland. Met de auto is Sardinië goed te bereiken via de havens van MarseilleCivitavecchia of Corsica. Er is een ruime keur aan overnachtingsmogelijkheden: hotels, campings, vakantieparken en B&B. in het hoogseizoen moet wel gereserveerd worden. 

  

 

Tags

REIZENSTRANDENTIPVAKANTIE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck