‘AVROTROS en NOS vechten om Eurovisie Songfestival’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Er lijkt nu al gedoe te ontstaan rondom de voorspelde winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival. De bookmakers verwachten dat ‘onze’ Duncan op nummer één kan eindigen en dat betekent dat Nederland volgend jaar het gastland is van het festijn. Helaas lijkt de publieke omroep daar niet helemaal blij mee te zijn.

Bezuiniging

Het is in 2020 precies veertig jaar geleden dat Nederland het gastland was voor het Eurovisie Songfestival. Hoewel onze inzending dat jaar daarvoor niet won, maar Israël, mocht het toch hier worden georganiseerd. Israël had het namelijk twee keer op een rij gewonnen. Destijds traden de artiesten op in het Haagse Congresgebouw, maar nu is die zaal natuurlijk veel te klein. Ook de kosten zijn sindsdien behoorlijk toegenomen en dat is precies waar het ‘gedoe’ over gaat.

De Avro en de Tros hebben de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid voor de inzendingen van Nederland op zich genomen. Ook de kosten en alle organisatie hebben zij gehad. Maar nu er eindelijk kans is op een overwinning, lijkt het erop dat de geschatte kosten van het organiseren veel te hoog zijn voor de AVRTOTROS. Er is de afgelopen jaren namelijk flink bezuinigd bij de omroep en een bedrag van 30 miljoen, zoals geschat wordt, is een enorme aanslag op het budget van de AVROTROS. Alleen de NOS heeft een speciaal potje voor bijzondere en nationale evenementen.
Ook door de Mediawet lijkt de NOS een geschiktere omroep voor het evenement. Die omschrijft namelijk dat de NOS gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang dient te verslaan.

Zichtbaar

Volgens weekblad Weekend vinden redactieleden het bij de AVROTROS verschrikkelijk als de NOS het Eurovisie Songfestival gaat organiseren. Zij hebben tenslotte de afgelopen jaren alles geregeld. ,,Dat zou echt te bizar voor woorden zijn. Wij investeren elk jaar in de acts die we sturen en nu er eindelijk iets te winnen valt, gaat de NOS er dan met de prijs vandoor. Wij vinden dat AVROTROS bij een overwinning dan ook minimaal zeer zichtbaar moet zijn”, zegt een medewerker van de omroep tegen Weekend.

Tags

AHOYDUNCAN LAURENCEEUROVISIE SONGFESTIVALISRAËLNPOOMROEPENPUBLIEKE OMROEPVERWACHTINGWINST

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck