Bedelgedrag bij katten

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Door Marieke van der Burgt 

 Herkent u het volgende gedrag van uw kat? Uw kat begint om half vijf ’s nachts te mauwen alsof zijn leven ervan afhangt en houdt pas op als hij te eten krijgt. Of u komt ’s middags thuis van uw werk en u struikelt bijna over uw kat omdat hij continu om uw benen heen staat te strijken. Vaak begint dit bedelgedrag zeer subtiel en wordt het in het begin niet als vervelend ervaren. Maar wanneer de nachtrust bijvoorbeeld wordt verstoord, kan het gedrag zeer irritant worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het bedelgedrag van een kat. Soms is ziekte de oorzaak voor veranderd eetgedrag. De manier waarop katten gevoerd worden, kan echter ook een rol spelen. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor negen tot twintig kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. De kans is dus groot dat katten die bijvoorbeeld twee keer per dag te eten krijgen, tussen de maaltijden door honger hebben. Zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel nog wat extra’s te vangen. Daarnaast kan verveling het bedelgedrag ook stimuleren. Katten in het wild zijn veel tijd bezig om voer te vergaren. Dit gedrag is niet nodig wanneer je eten krijgt van je eigenaar. Als laatste: katten kunnen snel en uitstekend leren. Wanneer een kat ervaart dat hij door mauwen iets lekkers van uw bord krijgt, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen.  

 

TIP 1 

Geef uw kat in ieder geval nooit eten van uw bord, dit houdt bedelgedrag in stand. Voorkom ook dat uw kat  honger heeft door het voer onbeperkt aan te bieden.  Wanneer uw kat hier niet mee om kan gaan en zich gaat overeten, dan kunt u de dagportie het beste verdelen over 4 a 5 kleine porties en deze verspreid over de dag geven. Geef de laatste portie voordat u naar bed gaat en de eerste portie zodra u opstaat. 

 

TIP 2 

Wanneer u veel van huis bent, kunt u gebruikmaken van een voerautomaat voor katten. Deze automaten kunt u zo instellen dat de kat meerdere keren per dag de beschikking krijgt over voedsel. Een bijkomstig voordeel van een voerautomaat is dat uw kat gaat leren dat het voer uit de automaat komt en niet van u afkomstig is. Dit vergroot de kans dat het bedelen stopt; bij u valt immers niets meer te halen. 

 

TIP 3  

Blijft uw kat bedelen ondanks dat er onbeperkt voer voor hem klaarstaat of dat hij het voer verspreid over de dag aangeboden krijgt, ga dan naar uw dierenarts. Uw kat kan ziek zijn. Zeker bij  oudere katten die opeens om eten gaan bedelen, afvallen en meer  gaan drinken,  is het verstandig om dit gedrag met de dierenarts te bespreken. Blijkt uw kat gezond, schakel dan een kattengedragstherapeut in voor het bedelgedrag. 

Tags

DIERENKATTENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck