DenD advies: Help, ik heb een puberhond!

Ditjes en Datjes Adies honden.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Weet u het nog… dat lieve, kleine pupje dat u in huis haalde? Inmiddels bent u een maand of vijf verder en is uw kleine pup uitgegroeid tot een puberhond die u met regelmaat achter het behang zou willen plakken. 

Uw puberhond lijkt soms te veranderen in een soort draak met bananen in zijn oren. Dat kan heel vervelend zijn, maar deze fase is heel belangrijk in de ontwikkeling tot volwassen hond. In de puberteit gaat de pup op weg naar volwassenheid. 

Hond wordt seksueel actief

Dit gaat gepaard met veel veranderingen in zijn lichaam. Hij groeit fysiek, maar denk ook aan hormonen en de ontwikkeling van de hersenen. Een grote verandering is dat de hond seksueel actief wordt. Teefjes worden voor de eerste keer loops en reuen worden mannelijker door de productie van testosteron. In de hersenen van de hond verandert ook veel. Hierdoor kunnen puberhonden bijvoorbeeld ineens veel gevoeliger reageren als voorheen en hebben ze meer moeite om zich te concentreren. 

De pup wordt ook steeds zelfstandiger en gaat meer zijn grenzen opzoeken. Dit moet ook, in het wild is dit van essentieel belang om te kunnen overleven. 

Honden gaan meer snuffelen

Wat wij merken is dat de hond vaak minder goed luistert en brutaler kan worden. Uw hond neemt meer afstand van u en wil de wereld gaan verkennen. Ook komen bepaalde raseigenschappen steeds meer tot ontwikkeling en tot uiting. Jachthonden zullen bijvoorbeeld steeds meer gaan snuffelen en spoortjes gaan volgen en waakhonden worden steeds alerter en zullen sneller gaan blaffen als er bezoek komt of als ze buiten iets horen.

Tips van Anne Brugman, Tinley gedragstherapeut:

1.

Blijf oefenen!

Belangrijk is te blijven oefenen met de gehoorzaamheid-commando’s. Ook al lijkt het of uw hond alles is vergeten en niks meer wil bijleren, hij slaat toch alles op in zijn hersenen en als de ergste puberteit voorbij is merk je ineens dat hij ‘het weer doet’. Houd in gedachten dat de hond sneller is afgeleid en zich minder goed kan concentreren, dus houd de oefensessie kort en leuk.

Wees geduldig!

Bedenk dat uw puberhond door een moeilijke periode gaat. Veel pubers worden wat onzekerder en hebben vooral een rustige hand en duidelijke leiding nodig. Zorg voor duidelijke regels en ga hier consequent mee om. Op die manier biedt u de hond structuur en duidelijkheid en vooral dát heeft hij nu nodig. En… houd in gedachten dat de puberteit voorbijgaat en de hond écht een keer volwassen zal worden.

Doe niet teveel!

De ontwikkeling die uw puberhond doormaakt kost enorm veel energie. Behalve dat hij nog groeit en vaak nog een groeispurt krijgt, kost ook het omgaan met en verwerken van prikkels de hond veel energie. Let daarom op dat u uw hond fysiek en mentaal niet overbelast en zorg ervoor dat hij voldoende rust krijgt. Op die manier helpt u uw hond op te groeien tot een evenwichtige, stabiele volwassen hond.  

(tinleygedragstherapie.nl)

Tags

ADVIESHONDENPUPSTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck