De bel als trigger: wat te doen als je hond tekeer gaat als er aangebeld wordt?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Door Dominique Verschuren, Tinley-gedragstherapeut voor honden 

Als ik voor mijn werk op huisbezoek ga, hoef ik meestal niet te twijfelen of ik bij het goede adres aangebeld heb. Meestal kondigt de hond waar ik voor kom zich luid blaffend aan. Waarom doen honden dit? 

Het geluid van de bel kondigt aan dat er iemand op het punt staat de woning binnen te komen. Dit is een verandering in de ‘“gewone’” situatie en veroorzaakt daarom bij veel honden opwinding die gepaard gaat met blaffen. Er zijn honden die enthousiast zijn als er bezoek komt. Bezoek betekent namelijk vaak aandacht, knuffels en andere leuke dingen.  

Deze honden zullen mensen bij binnenkomst kwispelend begroeten. Bij honden die in oorsprong een aanleg tot waken hebben, heeft blaffen een alarmeringsfunctie. Ze waarschuwen dat er iemand op het punt staat het territorium binnen te dringen. Als mensen eenmaal binnen zijn en de hond ziet dat alles oké is, stopt het blaffen meestal.  

Daarnaast zijn er honden die bezoek helemaal niet leuk vinden omdat ze angstig zijn voor (vreemde) mensen. De bel heeft voor hun dus een negatieve betekenis. Ze blaffen om de indringers op afstand te houden. Deze honden blijven ook vaak  blaffen als bezoek al een geruime tijd binnen is. Wat kunt u doen als uw hond blaft als er wordt aangebeld? 

 

Ander gedrag aanleren 

Door uw hond gedrag aan te leren dat niet samen gaat met blaffen, buigt u het ongewenste gedrag om in gewenst gedrag. U kunt uw hond bijvoorbeeld leren om in de mand of bench te gaan als de bel gaat. Als hij dit netjes doet kan hij een beloning zoals een bot of gevulde Kong verdienen. Een speeltje laten apporteren als de bel gaat heeft hetzelfde effect, de meeste honden kunnen niet  blaffen terwijl ze iets in hun bek hebben! 

Het geluid van de bel veranderen 

Als u een nieuwe bel koopt, kunt u de hond het gewenste gedrag (rustig op de plaats liggen of een speeltje apporteren) gemakkelijker trainen. Omdat het nieuwe geluid nog niet gekoppeld is aan bezoek, kunt u het gelijk aan het aan te leren gedrag koppelen. Zorg er eerst voor dat het nieuwe gedrag  goed aangeleerd is voordat u met aanbellend bezoek gaat oefenen. Oefen eerst laagdrempelig door eigen gezinsleden te laten aanbellen en binnen te laten komen. 

Aanvullende tips 

Hang een bordje bij de voordeur met de tekst dat het iets langer kan duren voordat u de deur opendoet omdat u met de hond aan het trainen bent. Vraag bezoekers om de hond te negeren. Blijf zelf rustig als de bel gaat, als u  nerveus gaat rondrennen kunt u niet verwachten dat uw hond kalm blijft. Blijft uw hond langdurig hard blaffen en reageert hij met angst of agressie op bezoek? Zoek dan hulp bij een professionele gedragstherapeut. 

Tags

BELLENBLAFFENHONDENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck