Boer Wim openhartig over stotteren

Door: DitjesenDatjes
08-11-2018

Het stotteren van Wim komt in de aflevering van Boer zoekt Vrouw nauwelijks ter sprake. Zijn overgebleven briefschrijfster Marit heeft er geen moeite mee, en Wim lijkt er niet onzeker door te worden. Toen de akkerbouwer een stuk jonger was, hebben hij en zijn ouders wel hun best gedaan het stotteren te verminderen.

Opnieuw praten

In een podcast op de website van het populaire programma vertelt Wim dat hij vroeger als kind naar een soort ‘stotter-kamp’ is gegaan. ,,Ik ben een keer naar een weekend of week geweest waar ze je helpen om er af te komen”, vertelt Wim. ,,En dat heb ik toen dus gedaan, maar het kwam erop neer dat ik helemaal opnieuw moest gaan praten. Langzaam en alles. Ik denk wel dat als je dat helemaal volgt dat het helpt. Maar ik ben er daar ook achter gekomen dat er mensen zijn die het veel meer hebben. En die ook hun hele leven hebben aangepast, dat ze zo min mogelijk hoeven te spreken.” Wim besloot dat hij het voor zichzelf niet nodig vond om opnieuw te leren praten. ,,Heel veel mensen om mij heen zeiden ook ‘het hoort bij je’.”

Zingen

,,Op zich vind ik het prima. Ik heb er niet zoveel problemen mee. Ik zeg wel eens: ‘iedereen heeft wel wat. En ik heb dus dit’.” Wim vertelt dat hij vaak al weet voordat hij een zin begint, dat het fout gaat. Een kwestie van zelfvertrouwen dus. ,,Als ik zing heb ik het nooit. Omdat je dan al weet ‘het gaat nu altijd goed’. En dan gaat het ook goed.”

Meer DenD