Cheryl Cole – Ster tegen wil en dank

Cheryl Cole|Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank|Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank|Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ze verkocht miljoenen platen, is al 14 jaar één van de succesvolste Britse artiesten en haar vermogen wordt geschat op 25 miljoen. Toch heeft ze een haat/liefde-verhouding met de industrie die haar groot maakte.

 

Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank
BSR

 

Tweedy heet ze eigenlijk, Cheryl Tweedy. Klinkt niet. Of komt dat omdat we haar niet anders kennen dan Cheryl Cole? Feit is dat het best bijzonder is dat de Engelse zangeres de achternaam van haar eerste man heeft gehouden. Ashley Cole, een voetballer, nam het namelijk niet zo nauw met de huwelijkse trouw en bedroog zijn echtgenote verscheidene keren. Van 2006 tot 2010 waren de twee gehuwd. In juli 2014 trouwde Cheryl met Jean-Bernard Fernandez-Versini, die ze drie maanden daarvoor had ontmoet. Die liefde was geen lang leven beschoren: begin dit jaar scheidde ze van de Franse zakenman om verder te kunnen met haar 10 jaar jongere pretty boy Liam Payne, één van de groepsleden van One Direction. De twee kenden elkaar al langer, want Payne trad in 2010 op in The X Factor waarin Cheryl jurylid was. Die goedbetaalde baan heeft ze dit jaar opgezegd, om zich niet alleen op haar vriend maar ook haar muziekcarrière te kunnen richten.

 

Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank
Hollandse Hoogte

 

Vijf keer op 1

Liefde en muziek, dat lijken de twee rode draden door het leven van de 32-jarige Britse ster die miljoenen verdiende met de groep Girls Aloud. Hoe anders was het daarvoor: ze werkte wat in de horeca, droomde van beroemd worden en besloot op een dag maar mee te doen met Popstars: The Rivals. Cheryl was 18 jaar, viel op en mocht Stay Another Day, een cover van East17, zingen. Als solo-artieste had ze evenveel succes als met Girls Aloud en in 2008 bracht ze zelfs een single uit met wereldster will.i.am: Heartbreaker. Deze Amerikaanse succesmachine produceerde ook nummers voor haar eerste solo-album. Resultaat: nummer-1-hit met Fight For This Love (2009) en zesmaal platina voor het album 3 Words. Met haar album uit 2014 scoorde Cheryl ook nummer-1-hits, waarmee ze de eerste vrouwelijke artiest in Groot-Brittannië was die met vijf singles op de eerste plek van de hitlijsten belandde. In al die jaren was ze tevens razend populair als vast jurylid in de Britse versie van The X Factor, een plek die ze innam van Sharon Osbourne.

 

Cheryl Cole - Ster tegen wil en dank
BSR

 

Tatoeages

Het is niet niets om tot de prinses Diana van de The X Factor-generatie uit te groeien. ‘Ik was een gewoon jong meisje met een droom’, zegt ze. ‘En soms was het een nachtmerrie.’ De afgelopen 14 jaren waren op z’n minst turbulent, met twee ex-echtgenoten, groot succes waarvoor de schouders soms te smal zijn, een ziekteperiode waarin ze aan malaria leed, 12 tatoeages en een aantal comebacks in The X Factor. Sinds haar laatste scheiding is Cheryl gestopt met het lezen van artikelen over haar, beaamt ze. ‘Ze denken alles over me te weten en me te kennen, maar dat is zo niet waar!’ Hoewel ze er inmiddels aan is gewend dat waar ze gaat smartphones omhoog gaan om haar te fotograferen, waren die er in 2002 na haar doorbraak nog niet. ‘Alle aandacht, alle verhalen over mijn relaties, het is allemaal niet makkelijker geworden. Eigenlijk ben ik heel basic, hoef ik niet de hele dag die aandacht.’ Cheryl, die volgens bronnen goed is voor 25 miljoen euro, lijkt met haar woorden weg te komen. Misschien mede doordat ze er beschaafd uitziet als een Kate Middleton.

 

 

Wereld vol stress

Het feit dat ze een beroemd, succesvol en vermogend persoon is, mag ze graag relativeren. Cheryl groeide op in het sombere Newcastle, in een gezin met vijf kinderen. Op haar elfde kreeg ze, net na de scheiding van haar ouders, te horen dat drie van haar broers en zussen een andere ouder hebben. Broer Andrew raakte in 2011 verslaafd aan heroïne en zat zes maanden vast wegens het beramen van een gewapende overal. Zelf had ze verkering met een drugverslaafde, dus Cheryl kent de keerzijde. ‘Het hele onderwerp geld kent twee kanten: het hebben en het willen hebben. En beide kanten kennen hun eigen vorm van stress’, zegt ze. Misschien heeft de Britse ster een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar ook over de muziekindustrie is ze niet geheel onverdeeld: ‘Het is niet de makkelijkste industrie, en er lopen een boel klootzakken in rond. Je moet keihard vechten voor wat je wilt bereiken. Je wordt een voorwerp, een ornament. Je bent niet meer een persoon. Ze vergeten dat je een mens bent met gevoelens.’ Cheryl ziet zichzelf desondanks, of misschien mede dankzij de lessen uit de muziekindustrie, als een zakenvrouw. ‘Ik heb van de besten geleerd, van haaien. Mensen zien alleen de glitter en glamour, dus iedereen die beroemd wil worden waarschuw ik voor de harde realiteit. Weet je, als ik nu als onbekend meisje vanaf het nulpunt de showbizz in zou kunnen, weet ik niet of ik dat ook daadwerkelijk zou doen. Maar misschien heb ik daarvoor inmiddels teveel meegemaakt.’


Tekst: Fred IJzerman

Tags

Cheryl ColeCheryl TweedyFight For This LoveGirls AloudHeartbreakerPopstars: The RivalsThe X FactorZangeres

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie